Български учени започват еко ескпедиция в Черно море

Български учени започват еко ескпедиция в Черно море - E-Burgas.com

Замърсяването на водите остава основно от пластмаси

Български учени отново тръгват на експедиция в Черно море. Корабът „Академика” ще ги отведе край българското крайбрежие. Тя започва в събота и ще продължи 15 дни, а фокусът й е екологията, излъчи "Нова тв".

 „Изследванията ще бъдат многостранни и основно насочени към хидробиологията, хидрохимията и хидрофизиката. Основните елементи са чистотата на водата и отпадъците в нея. Обхватът на експедицията няма да е само към крайбрежието, но и към шелф и открито море. Изследванията ще са база за анализ и оценка на състоянието на средата”, разказа ръководителят на експедицията в Черно море доц. Кремена Стефанова.

Чистотата на водата е основен проблем, а влошават ли се показателите ще покаже изследването.  Към този момент еднопосочен отговор за това няма. Има характеристики, по които има подобрения, по други - не, добави доц. Стефанова. Замърсяването на водната повърхност и дъното остава основно от пластмаси. Въпреки това, в сравнение с 80-те години, се наблюдава подобрение в чистотата на водите. „Честотата на цъфтежите, която тогава е била много интензивна, сега е намаляла. От страна на хранителните вещества, които постъпват от реки, също можем да кажем, че има по-ниска концентрация. Риболовът е довел до намаляване на популацията. Промените, които са настъпили от човешката дейност и от естествените климатични сигнали, са довели до поява на нови видове в морската среда на Черно море”, допълва доц. Кремена Стефанова.

Коментари

Още от последните новини