Български учени разработват лек срещу летните вируси

Български учени разработват лек срещу летните вируси - E-Burgas.com

Българи разработват комбиниран препарат срещу ентеровирусите, които циркулират през лятото и ни разболяват. Екипът учени е под ръководството на академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология при БАН, цитиран от "Труд".

Ентеровирусите, неправилно определяни като летен грип, са над 120 вида и в някои случаи водят до тежки усложнения. Сред тях са увреждания на централната нервна система, сърцето, задстомашната жлеза, обясни акад. Гълъбов. Срещу тези бактерии ваксина няма, а лечението засега е само срещу симптомите, които се проявяват.

Ентеровирусите са изключително устойчиви, много бързо развиват резистентност и клиничната картина при тях е изменчива - от висока температура, зачервено гърло, гадене и повръщане до диария. Коварен момент е, че в три четвърти от случаите летните инфекции протичат безсимптомно, но са не по-малко заразни и преносими, посочи ученият.

Той допълни обаче, че към момента финансиране у нас за препарата срещу тези инфекции няма. Екипът му вече е публикувал в престижни научни издания откритието си, което е ефикасно в експериментална среда. Нужни са обаче клинични проучвания.
„В България това за съжаление няма да се случи. Ще стане в чужда държава, с чужди средства. Нямаме финансова възможност тук", заяви акад. Гълъбов. Той допълни, че за реализирането на препарат срещу ентеровирусите са необходими около 10-15 млн. долара.

Коментари

Още от последните новини