Българка е пострадала в кървавата новогодишна нощ в Истанбул

Българка е пострадала в кървавата новогодишна нощ в Истанбул - E-Burgas.com

Българка е пострадала при атентата в Истанбул в новогодишната нощ. Това съобщи външният министър в оставка Даниел Митов във "Фейсбук".Посланикът на България в Турция Надежда Неински пътува към болницата, където оперират българката.

Пострадалата българка живее в Норвегия. Тя е решила да празнува Нова година в града на Босфора, каза Неински, цитирана от БНР. По думите ѝ ранената е младо момиче. 

По-рано днес Даниел Митов заяви, че няма данни за загинали наши сънародници при атентата, който отне живота на 39 души, а над 60 бяха ранени. Всички, които искат да се свържат с българското генерално консулство в Истанбул, могат да го направят на телефонния номер + 90 533 383 64 14. Все още никой не е поел отговорност за престъплението, но според турските медии атентатът е дело на групировката "Ислямска държава", а не на кюрдските терористи.

Избягалите терористи (точният им брой още се уточнява, някои твърдят, че стрелецът е един, според други свидетели - извършителите са двама) говорили на арабски и крещели "Аллах Акбар".Освен това празнуването на Нова година се смята за грях от радикалните ислямисти, докато кюрдите го празнуват. Пък и кюрдите вземат за мишени силите за сигурност, а не невинни хора.   

Междувременно президентът Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще се бори докрай срещу всички атаки на терористични групи и техните покровители. Атентатът бе осъден от президентите Барак Обама и Владимир Путин, от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и от ръководителката на ЕС дипломацията Федерика Могерини. Германският канцлер Ангела Меркел също осъди терористичното нападение и изпрати съболезнования на турския президент.

Районът на нощния клуб е отцепен от полицията. Провежда се операция за спасяването на посетителите на бара, които в паниката са скочили в морето.

Коментари

Още от последните новини