България ще има правителство до дни

България ще има правителство до дни - E-Burgas.com

До дни България може да има ново правителство, това заяви пред NOVA съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков. Това ще бъде възможно, ако се сбъдне оптимистичната прогноза на партиите в бъдещата коалиция. Най-вероятно именно Кирил Петков ще бъде издигнат за премиер.

Тази вечер финалният документ за коалиционното споразумение ще бъде изпратен към партийните централи. Те ще имат няколко дни да го одобрят.

„В него няма да бъдат заложени имена. Днес ще бъдат изпратени само политиките, финализирани на база на разговорите, които имахме. Добрият вариант да имаме правителство ще бъде четвъртък или петък. Ако има някакви дебати, може да го оставим за началото на другата седмица, но бързаме”, посочи Петков.  

Всяка от партиите ще има право сама да посочи кандидатите си.

„В началото ще им дадем кредит на доверие. Ако има несвършване на добра работа или още по-опасно - стъпване встрани от нашата главна политика за нулева толерантност към корупцията - няма да има чадър, независимо от коя коалиционна сила те идват”, категоричен е Петков.

„Ако съм в ролята на премиер, моята задача ще бъде да следя, че се изпълняват тези задачи. Не сме дискутирали финалния отбор, но до този момент с всички говорим, че най-логично е ПП да излъчи премиера си и предложението на нашата коалиция е това да съм аз”, заяви още съпредседателят на партията.

Дали лидери от другите партии ще видим в изпълнителната власт още не е ясно. Ясни са обаче част от предложените имена от „Продължаваме Промяната”. Бойко Рашков за вътрешен министър, Асен Василев за финансов и още: "Ние неведнъж сме казвали, че сме горди Николай Денков да бъде част от нашия екип”, уточни Петков.

„Мисля, че никой не е получил покана, тъй като не е ясна още структурата. Зависи как ще изглежда кабинетът. Аз действително бих искал, ако ще участвам, да знам, че ще мога да свърша нещо полезно”, коментира Денков.

„Моето участие ще бъде чест и ще се радвам да съм част от това правителство”, посочи Даниел Лорер от ПП.

„Имаме доста кандидати, които ще предложим”, добави Петков.

Планът засега е всяко министерство да бъде дадено само на една партия. Тоест и министърът, и заместниците му да бъдат посочени от една и съща политическа сила.

Коментари

Още от последните новини