България пак е най-корумпираната държава в ЕС

България пак е най-корумпираната държава в ЕС - E-Burgas.com

България запазва последното си място в Европейския съюз по възприятие на корупцията на "Прозрачност без граници". Международната неправителствена организация представя днес своя Индекс за възприятие на корупцията за 2019 г. в 180 държави. В глобален мащаб за година страната ни се изкачва от 77-о до 74-то място в класацията на "Прозрачност без граници", пише mediapool.bg.

Тенденцията е от 2012 г. България да е на последно място в ЕС по възприятие на корупцията, като изключим може би една година, в която Гърция ни измести, коментира Калин Славов, изпълнителен директор на асоциацията у нас, пред БНР. Според него това може да се определи като тревожно, защото имам системни проблеми с корупцията у нас.

"Нашата стойност на индекса е наполовина от тази на Дания, която има 87 стойност на индекса. Това показва, че това е държавата, заедно с Нова Зеландия, с най-добра позиция по отношение на борба с корупцията. Тези две страни оглавяват класацията", посочи Славов.

Според него основните причини, на които се дължи тази тенденция за България, са ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес и начина на неговото осъществяване, финансиране на политическите партии, назначенията в публичните институции и не на последно място върховенството на закона.

 

Коментари

Още от последните новини