България и Полша нищят бежанската криза в Бургас

България и Полша нищят бежанската криза в Бургас - E-Burgas.com

 България е наш изключително важен партньор в ЕС. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи и администрацията на Република Полша Мариуш Блашчак след среща с министъра на вътрешните работи на България Румяна Бъчварова, предаде радио „Фокус”.

„По време на срещата обсъдихме най-големите предизвикателства, които стоят пред ЕС, включително и миграционната криза. Декларирах пълната подкрепа на Полша по този въпрос. В България понастоящем действат 21 полски граничари, които подкрепят българската гранична полиция. Също така обсъдихме възможностите за сътрудничество в рамките на Вишеградската група”, каза още министър Блашчак.

От своя страна българският вътрешен министър Румяна Бъчварова каза, че е изключително радостна да посрещне колегата си в Бургас и в България, за да обсъдят общите грижи и отговорности на двете страни, както и да обсъдят ситуацията на външната граница на ЕС и добрите практики, които България има. Бъчварова благодари на кмета на община Бургас Димитър Николов за любезното домакинство и допълни, че тази практика на двустранните контакти е изключително полезна, за да има възможност да се обменят мнения в сложната ситуация, в която се намира Европа. Бъчварова благодари за помощта от полска страна, като подчерта, че има 8 командировани полски офицери, които работят в мисията на Фронтекс и за предложението за помощ и съдействие, ако това се наложи.

Двамата министри си размениха протоколни подаръци. Веднага след срещата заминаха за ГКПП "Капитан Андреево", за да се запознаят на място с миграционната обстановка.

Коментари