България и Гърция искат пари от ЕК за справяне с мигрантите

България и Гърция искат пари от ЕК за справяне с мигрантите - E-Burgas.com

България и Гърция ще поискат помощ от ЕК за охраната на външните граници от мигранти. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев след срещата с Гърция си колега Нотис Митарачи.

Двамата обсъдиха проблемите и възможните подобрения за намаляване на преминаването на границите от нелегални мигранти.

"ЕК трябва да подпомогне както финансово, така и с всички средства и ресурси двете държави, за да изградим надеждни технически съоръженията и да пазим успешно границите на Съюза. Диалогът с Турция е ключов, за да успеят нашите усилия. Смятаме да бъдем своеобразни посредници между Турция и ЕК за решаване на проблемите, които имаме ние и Турция с нелегалната миграция да бъдат решени по начин, приемлив и за ЕС, и за Турция", заяви Демерджиев.

Той е оптимист, че през следващите месеци ще има напредък в "тежкия проблем с нелегалната миграция".

Нотис Митарачи подчерта, че България и Гърция поддържат отлично двустранно сътрудничество. 

"Нуждаем се от ефективна, ясна рамка за охрана на външните граници на ЕС, нуждаем се от система на ефективна солидарност за държавите членки на първа линия. В тези рамки и поради повишения миграционен натиск през 2022 г., ние трябва да постигнем съгласие за незабавни мерки за охрана на външните граници. Охраната е единственият начин да се намалят вторичните миграционни потоци към ЕС", заяви гръцкият вътрешен министър.

Той посочи, че е бил разочарован от неприемането на България и Румъния в Шенген.

Коментари

Още от последните новини