Българинът – най-големият консуматор на хляб

Българинът – най-големият консуматор на хляб - E-Burgas.com
България е най-големият потребител на хляб в Европа (95 килограма годишно на човек) и е на първо място по пазарен дял на промишлените пекарни (87 на сто).
Това показва проучване на Международната асоциация на промишленото хлебопроизводство (АIBI) за 2013 г., актуализирано през януари 2015 г. по повод Международното изложение на хлебни и сладкарски изделия и свързаните с тях производства, което ще се открие днес в Мадрид, съобщи БТА.
aaa
Според проучването, което включва 12 страни от ЕС плюс Турция, Русия и Украйна, средното потребление на хляб от европейците е 59 килограма на човек годишно.
Единствено турците ядат повече хляб от българите - средно 104 килограма на човек за една година. Турция е и най-големият производител на хляб според това проучване 8,3 милиона тона през 2013 година, докато България е произвела 689 000 тона. Най-малко хляб се яде във Великобритания - 32 килограма на човек на година. България е на първо място и по пазарен дял на промишлените пекарни (87 процента), следвана от Холандия (85 на сто) и Великобритания (80 на сто). В същото време по-ниско заплащане на работник за един час труд отколкото в България (2,55 евро) има само в Русия (2 евро) и в Украйна (1,5 евро) Най-добре платени са датските хлебари (35 евро на час). В проучването е посочено, че ситуацията в хлебопекарния сектор в България се е стабилизирала със стабилизирането на цените на енергията и определянето на минимални цени. В същото време хлебопекарите са под натиска на търговските вериги в резултат на умножаващия се брой хипермаркети, които предлагат замразени хлебни продукти или полуфабрикати на много ниски цени.
Коментари

Още от последните новини