Българин е задържан в Румъния по обвинение в трафик на мигранти

Българин е задържан в Румъния по обвинение в трафик на мигранти - E-Burgas.com

Българин е сред 21 души, задържани в предварителния арест в Румъния по обвинение в трафик на мигранти. Той е заловен след акция, осъществена на 17 януари в окръг Долж, съобщава информационният сайт Зиаре, като се позовава на прессъобщения на румънската гранична полиция и ДРПОПТ.

Румънските власти са разкрили, че групата за трафик на мигранти, част от която е бил и българският гражданин, е вкарала в Румъния над 180 души от 2019 г. насам. Всеки от мигрантите е бил готов да плати между 8000 и 13 000 евро за „услугата”.

При обиските са иззети четири автомобила, 38 100 леи (над 15 000 лв.), 22 465 евро, пистолет с калибър 9 мм, револвер и съответните боеприпаси, радиостанции, флашки и компютри.

Разследването на румънските власти е разкрило, че през 2019 г. е била създадена организирана престъпна група, състояща се от румънски и български граждани, с цел извършване на престъпление трафик на мигранти и съучастие в незаконно преминаване на държавната граница на Румъния с цел печалба. Групата е действала до момента на разбиването ѝ.

Членовете ѝ са набирали мигранти, предоставяли са им подслон и транспорт и са ги прехвърляли незаконно през държавната граница на Румъния по начин, който застрашава живота и здравето. Мигрантите са били прехвърляни с несигурни лодки през река Дунав, били са изоставяни в труднодостъпни райони и при неблагоприятни метеорологични условия, транспортирани са били при неподходящи условия - в багажници и в други тесни пространства.

Членовете на групата организирали транспортирането на мигрантите до границата на България с Румъния, след което им помагали да преминат река Дунав с лодки в окръг Долж, а след това били натоварвани в товарни автомобили и други превозни средства в посока западния град Тимишоара.

По време на разследването са документирани 8 превоза, при които членовете на групата са вкарали и транспортирали незаконно в Румъния 182 мигранти, посочват полицията и прокуратурата. Последното незаконно прехвърляне е било на 13 януари, когато гранични полицаи от Териториалната служба в окръг Долж и от сектора на гранична полиция в Калафат са спрели група от 21 сирийски граждани в селището Бистрец.

Трибуналът на Долж е разпоредил мярка задържане в предварителния арест на членовете на престъпната група.

Коментари

Още от последните новини