Българи са първите в света, прекосили Северния ледовит океан с гребна лодка

Българи са първите в света, прекосили Северния ледовит океан с гребна лодка - E-Burgas.com
Снимка “Неверест” Източник: БНР

 

Българи са първите в света, които прекосиха Северния ледовит океан с гребна лодка, съобщава БНР. Стефан и Максим Иванови – баща и син, които са известни с предишни екстремни експедиции с лодката "Неверест", вече притежават 10 рекорда на "Гинес". С последното си постижение те са на път да завоюват още няколко рекорда.

По време на експедицията, Стефан и Максим са прекарали денонощия затворени в малката каюта на лодката, чакайки четири мощни бури да отминат. Те стават първите хора в света, които успяват да прекосят най-непредвидимия океан чрез гребане, от край до край. 

Експедицията е съпроводена с множество предизвикателства. "Дни наред мъглата и облаците ни оставяха без слънце. Това всъщност беше най-неприятната част от експедицията – тази влага, тя влиза на талази през люка на каютата, когато мъглата обгърне целия район, когато облаците се спуснат ниско чак до океана", споделя Стефан пред БНР.

Преди четири години Стефан и Максим прекосиха и Атлантическия океан със същата лодка. Стефан Иванов разказва пред Валери Великов, че лодката "Неверест" е проектирана специално за техните експедиции и е оборудвана със седем сателитни устройства, които ѝ придават повече прилика с малък космически кораб, отколкото с традиционна лодка. "Ние не сме професионалисти. Нашата шампионка Виктория Димитрова ни научи да гребем от нулата", споделя още Стефан Иванов.

Тази изключителна експедиция подчертава смелостта и волята на двамата българи, които продължават да преодоляват границите на възможното в мореплаването и човешката издръжливост.

Коментари

Още от последните новини