Бачийски със смел план: Превръща Бургас в българския Дубай

Бачийски със смел план: Превръща Бургас в българския Дубай  - E-Burgas.com

Идеята е бившето летище в Равнец да се превърне в свободна икономическа зона

Може ли Бургас да се превърне в българския Дубай, в който младите хора да намират успешна реализация за кариерата си. Отговор на този въпрос е намерил зам. председателят на СЕК Константин Бачийски, който днес представи идеята си пред медиите.

Проектът е кръстен стратегията „Бачийски“, а представената днес идея е под номер две в него след тази за нискотарифните полети до Бургас. Той бе представен с презентация, в която бяха включени визуализации сравняващи Бургас с Дубай. 

Според Бачийски най-големият проблем на града в момента е напускането на младите хора към столицата и чужбина, тъй като повечето от тях не виждат възможност за реализация и търсят успех другаде.

„Всеки казва, че трябва да повишим доходите, трябва да привлечем инвеститори, трябва да подобрим икономическите условия, но никой не казва как“ заяви Бачийски.

Именно в тази насока е вторият пункт от стратегията „Бачийски“, според която бившето летище в Равнец трябва да се превърне в свободна икономическа зона с карго летище. Припомняме, че преди две години то бе преодстъпено от държавата на община Бургас, която планува да развива там новата индустриална зона на града.

Според Бачийски обаче това ще бъде само поредната такава зона в страната и няма да генерира кой знае какви приходи за Бургас. Това ще доведе до привличане на стратегически инвеститори от цял свят, разкриване на нови работни места, повишаване на доходите и жизнения стандарт. Той даде пример с Дубай, който за две десетилетия се е развил в познатия икономически гигант, именно по този модел.

Той гарантира, че към проекта вече има голям интерес от страна на инвеститори, но на този етап не е обсъждан сериозно с неговите колеги от Общински съвет или представители на община Бургас.

Бачийски отказа да се ангажира с позиция за престоящите местни избори наесен.

„Работата като кмет предполага пълен работен ден, а аз съм бизнеснем и имам много работа в чужбина. Поради тази причина никога съм нямал сериозни амбиции да се кандидатирам за кметския стол. Единственото, което може да ме накара да направя подобна стъпка е да реализирам проекти като този“ заяви Бачийски.

Той допълни, че планът му се състои от още десет точки, но те ще бъдат представяни поетапно, защото всяка от тях зависи от реализацията или поне старта на предходната такава.

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини