Айтос търси пари за реставрация на храм Св. Димитър

Айтос търси пари за реставрация на храм Св. Димитър  - E-Burgas.com

Община Айтос ще кандидатства с проект за финансиране на ремонт и реставрация на храм "Свети Димитър Солунски" и благоустрояване на околното пространство по Програма за развитие на селските райони. Това бе гласувано на днешната сесия на Общински съвет в града.

Предложението е на кмета Васил Едрев и бе входирано като допълнителна 18-та точка в днешното заседание на местния парламент. Точката за кандидатстване с проект за реставрация на храма получи одобрение с 24 гласа "за".

Съветниците одобриха предложение на кмета Васил Едрев по точка първа за  кандидатстване на Община Айтос с проект ”Полагане на топлоизолация по външни фасади на Дом за стари хора „Св.Великомъченик Димитрий Солунски” - гр. Айтос пред фонд „Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика. Одобрено беше и предложението на градоначалника за изработване на проект на Наредба за условията и реда за насърчаване на инвестициите в община Айтос. В състава на работната група за проект на наредбата бяха включени трима общински съветници - Турхан Фаик - ДПС, Стоян Колев - РБ и Женя Пеева - ГЕРБ.

Красимир Енчев  – председател на Общински съвет Айтос, внесе предложение за дебат и гласуване на отчета за дейността на общинското търговско дружество „Многопрофилна болница за активно лечение - Айтос” ЕООД за 2015 г. Анализът на управителят д-р Паруш Парушев получи 28 гласа одобрение. Дебати имаше по другия отчет за 2015 г. - на "Айтос-Автотранспорт" ЕООД. В крайна сметка, анализът на вр.и.д. управител Койчо Пенчев беше приет с 27 гласа "за". Утвърдена беше и кандидатурата на Пенчев за управител на общинското търговско дружество със 16 гласа "за", 2 - против и 9 - въздържали се.

Съветът избра за представител в Общото събрание на акционерите на „МБАЛ – Бургас” АД – гр. Бургас д-р Паруш Парушев, управител на МБАЛ ЕООД - Бургас и одобри молба за опрощаване на дължими държавни вземания от Валентин Иванов Иванов. Приета беше бюджетната прогноза на община Айтос за периода 2017 - 2019 г. в частта за местни приходи и разходите за местни дейности, представена от главния финансист на Община Айтос Станка Господинова.

Вече има и решение на Съвета за промяна на статута на ПГСС „Златна нива” гр.Айтос от държавно в общинско училище. Одобрено беше и предложението на Мариана Димова Зам.кмет на Община Айтос за застраховане на имоти – частна общинска собственост. Одобрение получи и другото предложение на Зам кмета за учредяване на безвъзмездно право на ползване на част от недвижим имот – частна общинска собственост, представляващ стая с площ 13,60 кв.м и стая с площ 11,25 кв.м,  част от сграда, на ул. „Щерю Русев”, в кв.136 по плана на гр. Айтос.

Прекратена беше съсобственост между Община  Айтос и физическо лице в кв.45 по плана на с.Съдиево, община Айтос. Има и решение на Съвета за промяна на начина на трайно ползване - "овощна градина" на имот №  000248, с площ от 1,032 дка – частна общинска собственост, находящ се в  землището на с.Тополица, категория V.

Градоначалникът оттегли докладната си записка за допълнително споразумение за изменение и допълнение на договорите за концесия за услуга с предмет управление и поддържане на язовири на територията на Община Айтос. С 26 гласа "за" бяха приети цени за отдаване под наем на пасища и мери от общинския поземлен фонд на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ  за стопанската 2016/2017 година.

С мнозинство беше одобрена докладната записка на администрацията за продажба на недвижим имот № 139008 с площ 2,854 дка., в землището на гр.Айтос, м. „Татарски ниви”, с начин на трайно ползване „изоставена нива”, чрез провеждане на публичен търг с явно наддаване. Одобрение получи и докладната записка за даване на разрешение за проектиране и изработване на ПУП за промяна предназначението на имот № 139045, м.”Татарски ниви”, землище на гр.Айтос с начин на трайно ползване „пасище, мера” - публична общинска собственост от земеделска земя в „за движение и транспорт”.

Коментари

Още от последните новини