Айтос се преклони пред подвига на Ботев

Айтос се преклони пред подвига на Ботев - E-Burgas.com

Деца, учители, ученици, общински съветници, представители на културни институции, политически партии и граждани присъстваха на тържественото честване на 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата на България пред паметника на Ботев в градската градина в Айтос. Паметникът е дело на ученици от Каменоделното училище през 1932 г.,, реставриран е от Община Айтос през 2009 г. От тогава, честванията на 2 юни се организират от Общината и СОУ "Христо Ботев" в градската градина.

Кметът Васил Едрев и Председателят на Общински съвет - Айтос присъстваха на поклонението. В словото си градоначалникът се обърна към децата и учениците. "Иска ми се в този паметен за България ден да избягаме от гръмки фрази и клишета. И Вие, децата на Айтос, да почувствате със сърцата си смисъла на 2 юни. Да запомните, че всяко ново поколение трябва да има памет за героите. Да се гордее с тях и да ги почита!

Затова сме тук. За да опазим паметта за подвига на Ботев и неговата чета. Паметта за героичната ни история, написана с кръвта на много храбри българи. Защото народ, който не помни миналото си - той няма бъдеще", заяви още кметът.

Възпитаници на СОУ "Христо Ботев" с ръководител Лазарина Янчева, която беше и водещ на тържеството, рецитираха патриотични стихове за Ботев, героите и България.

Присъстващите поднесени венци и цветя пред паметника на Ботев.

Коментари