Айтос отличи най-добрите си спортисти през 2020 година

Айтос отличи най-добрите си спортисти през 2020 година - E-Burgas.com

Айтозлии избараха - мъжката двойка на Клуба по спортна акробатика "ОРЕЛ" - Айтос - АНТОН СТАНЧЕВ и ЯНКО КИРОВ за СПОРТИСТИ № 1 на ОБЩИНА АЙТОС за 2020 година. Двете айтоски момчета се състезават във възрастова група 8-14 години. Шампиони са от Държавния първенство по спортна акробатика за 2020 г. и носители на златни медали. Младата двойка шампиони са за втора поредна година водачи в класацията за Годишните награди на Община Айтос.

И второто място в онлайн класацията е за възпитаник на КСА "Орел" - Айтос.  Николая Диянова се състезава във възраст 12-18 години. Участва в интегриран вид – женска двойка със състезателка на КСА "Нефтохимик" - Бургас. На Държавният шампионат през 2020 г. двойката завоюва сребърни медали за балансова, темпова и смесена комбинации.

Бронзов медалист в надпреварата на най-добрите спортисти е 18-годишният Огнян Бодуров - Оги, последна година ученик в СУ ,,Христо Ботев" гр. Айтос. От 10 години тренира.През 2020 г. играе футбол в отбора "юноши старша възраст" на ФК ,,Вихър" Айтос с треньор Борис Николов. Находчив, старателен и всеотдаен на футболната игра, Оги е душата на отбора. Неуморим, раздава се до край на футболния терен, казват за младия спортист неговите треньори и съотборници.

На четвърта позиция, айтозлии са наредили 16-годишния Борислав Петков, състезател на Спортния клуб по борба "Айтос". Борислав е най-новият и перспективен състезател на клуба. През 2020 година печели Вицешампионска титла и сребърен медал на Държавния шампионат за момчета в гр. Петрич.

И петото място е за футболна надежда - на ФК "Бяла река" с. Тополица. 16-годишният Мирен Салиибрям от една година играе във футболния отбор на с. Тополица. Минал е през всички възрастови групи на футболния клуб в гр. Карнобат. Родом от с. Тополица и през 2020 г. се утвърждава като основен футболист на мъжкия отбор във  ФК „Бяла река” с. Тополица.

Баскетболният талант на Кети Стоянова е оценен от айтозлии с шестата позиция в класирането. Родена е през 2007 г. През 2020 г. играе в представителния отбор на Баскетболен клуб „Вихър” - Айтос, момичета до 14 години. Макар и по–малка от съотборниците си, Кети е водещ състезател и капитан на отбора, и вече е в проектния състав на Националния отбор на България за момичета до 14 г.

С малка разлика, след Кети в класацията се нарежда друга млада баскетболистка - Гергана Кузманова - родена през 2008 г. През 2020 г. играе в представителния отбор на БК „Вихър”, момичета до 12 г. - водещ състезател и капитан на отбора.

Осмото място е за най-добрата ни млада шахматистка - Неше Мехмед - състезателката на клуб „Аетос - 64” Родена е през 2006 г. в с. Черна могила, ученичка в седми клас в ОУ „Хр. Ботев” с. Мъглен. Играе усилено шах и се състезава на турнири с национално и международно участие. Нейното  постоянство и трудолюбие са повод за номинацията й за спортист на Община Айтос за 2020 г. Играе зряло и безкомпромисно. През 2020 г., на Държавното индивидуално първенство по блиц за деца до 14 години в гр. Асеноград  се класира на пето място. На V-я Шахматен турнир “Свобода в гр. Раднево, след оспорвана борба, зае второ място в своята възрастова група. На VI-я Международен шахматен турнир „Траяна Куп”, гр. Стара Загора е осма в своята възрастова група. Шесто място й определиха съдиите на ХIII-я Шахматен турнир „Янко Гюзелев“ в Бургас. В Шахматен турнир "Опен" - гр. Пазарджик е девета в  своята възрастова група.

Деветото място е за футболиста Джесур Ахмедов- Джеси, на 12 години, ученик от СУ ,,Н.Й.Вапцаров" гр.Айтос. От четири години тренира във футболната школа на ФК ,,Вихър" Айтос с треньор Милен Минчев. Дисциплиниран, завършен футболист, умеещ да играе на всеки един пост на терена. Бъдеща футболна звезда.

На десетата позиция е Мустафа Смаил - 15 годишен, ученик в 9 клас, състезател на Спортен клуб по борба "Айтос". Капитан на отбора. В клуба тренира от шест години. Техничен и перспективен състезател. Класирал се на второ място на Републиканския турнир за момчета в гр. Разград през 2020 г. и второ място на Държавния шампионат за момчета в гр. Горна Оряховица -2020 г.  

Следва го десетокласникът Павел Тодоров, ученик в Професионална гимназия по транспорт в гр.Бургас. Картотекиран състезател по волейбол в БФВ от м.март 2016 г. Ръст - 184 см., тегло - 66 кг. Започва състезателния си път при треньора Димитър Кавръков. Участва в отбора на Волейболен клуб "Айтос” – кадети,  на поста „посрещач”. Перспективен и амбициозен състезател. През м. януари 2020 г. участва в отбора, който завоюва ІІІ-то място на Общинския етап на ученическите игри по волейбол във възрастова група VІІІ-Х клас. Участва с отбора на „кадети“ в Зонално републиканско първенство в гр. Стара Загора и гр. Царево, където се отборът се класира на ІV място.

На дванадесето място сред най-добрите, айтозлии са поставили Богомил Йорданов- Боги, на 8 години., ученик в СУ ,,Христо Ботев" гр.Айтос. От две години тренира в Детско-юношеската школа на ФК ,,Вихър" Айтос с треньор Димчо Данов. Старателен, дисциплиниран, моторът на отбора, обича футболната игра и показва таланта си на футболния терен.

Тринадесетата позция е за Аксел Шюкрю - 13 годишен, роден е през 2007 година. Тренира в клуба от шест години. Класира се на второ място на Републикански турнир за деца в гр. Разград през 2020 г. и зае пето място на  Държавния шампионат за деца в гр. Горна Оряховица 2020 г. Трудолюбив и талантлив състезател.

Само на един глас разстояние след него е Даяна Дамянова, родена през 2007 г. През 2020 г. играе в представителния отбор на Баскетболен клуб „Вихър”, момичета до 14 години. Макар и по–малка на възраст, е основен и водещ състезател на отбора.

Коментари

Още от последните новини