Айрам Диаз Пастор: Обединените усилия ще върнат круизите в Черно море

Айрам Диаз Пастор: Обединените усилия ще върнат круизите в Черно море - E-Burgas.com

Пристанищата от Черноморския регион започнаха реални действия по изпълнение на плана за възстановяване на круизните пътувания в региона на Черно море. Само седмица, след подписаното споразумение в Малта по време на 52-та Генерална асамблея на MedCruise, ръководителите на пасажерските терминали в Бургас, Варна и Констанца се събраха в Бургас. На първата работна среща, която се поведе в рамките на Европейския морски ден по покана на изпълнителния директор на „Пристанище Бургас” ЕАД Диян Димов присъстваха: Петър Сеферов, изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД, Любомир Добрев, директор Пристанище Варна-Изток, Теодор Патрики, директор в Морска пристанищна администрация Костанца, Румъния.

Тази първа регионална дискусия се проведе под егидата на президента на най-голямата световна круизна асоциация MedCruise Айрам Диаз Пастор, който участва активно и в събитията по време на Европейския морски ден в Бургас. В речта си при старта на строежа на бъдещия Конгресен и научно-изследователски център на територията на бургаското пристанище той заяви, че само с обединените усилия на общината, министерство на транспорта, правителството и пристанищните власти бъдещето на круизите в Черно море е гарантирано. „За мен е чест да бъда сред вас в Пристанище Бургас и благодаря за поканата да бъда тук. Нашата асоциация е създадена през 1996 г. Днес тя обединява 72 членове, представляващи повече от 120 пристанища от Средиземноморския регион, включително Черно море, Червено море, Близкия Атлантически океан и Канарските острови, 32 асоциирани членове, представляващи други асоциации, туристически бордове, корабни и пристанищни агенти. Нашата главна цел е промотиране на круизната дейност.

Миналата седмица на Общото събрание в Малта пристанищата от Черно море - Бургас, Варна, Констанца, Одеса, Истанбул и турската част на Трабзон подписаха споразумение и съставиха план за действие, за да може да се промотира круизния пазар и в този регион. Смятам, че това е начинът да работим заедно с местните власти, кметствата, правителството, с пристанищата и с частните оператори, за да възродим круизните пътувания в региона”, каза Диаз.

Президентът на MedCruise посочи, че се радва да види това сътрудничество в Бургас и пожела на възложителите, и на изпълнителите на Конгресния център да го завършат в срок, за да може през 2020 г. бургаското пристанище да е домакин на Генералната асамблея на Асоциацията, както е планирано и където се очаква да пристигнат над 20 големи круизни оператора, които на място ще се запознаят с условията и добрата инфраструктура за обслужване на круизната дейност.

На въпрос кога ще се завърнат круизните кораби в Бургас Айрам Пастор отговори, че круизната дейност е плод на сътрудничество между круизни и туристически оператори, местни власти и пристанища, но никога едно пристанище или само една държава не могат да привлекат сами по себе си пътнически кораби. Регионът на Черно море привлича круизните оператори, с това че тук могат да се посетят европейски и неевропейски дестинации и това е неговото предимство. „Убеден съм, че съвместните усилия на държавите от Черноморския регион, на пристанищата Бургас, Варна, Констанца, Одеса, Батуми, Сочи и Истанбул ще допринесат за това в скоро време през 2020-2021 г. тук да се завърнат пътническите кораби. Когато работят заедно ще има повече пътнически кораби на всяко пристанище”, посочи президентът на MedCruise. По думите му интерес да посещават региона има от компании като Celestil, Silversea, Costa, Crystal, Celebrity, AIDA Cruises.

Днес президентът на MedCruise отпътува за Варна, след което ще посети и Порт Констанца.
 

Галерия
Коментари

Още от последните новини