Аудио запис вместо диктовка на матурата по БЕЛ за 4 клас

Аудио запис вместо диктовка на матурата по БЕЛ за 4 клас - E-Burgas.com

Министерството на образованието и науката внася промени в начина на провеждане на националното външно оценяване по български език и литература след 4 клас. Занапред диктовката ще бъде пускана на аудио запис, вместо да бъде четене от учител, каквато е практиката до момента предаде "dariknews".

Причината – необходимостта от еднакви условия за всички ученици при провеждането на изпитите, което до доведе и до еднакъв стандарт при оценяването на знанията на четвъртокласниците.

„Това е в духа на всички международни стандарти за провеждането на изпити. По този начин, освен възможността да се избегнат говорни проблеми, неточна комуникация или неподходяща сила на гласа при отделни учители, се създават условия диктовката да е прочетена при изпълнение на съответните механически изисквания за четене и диктовка, с темпо, съобразено с възможностите на учениците в 4 клас“, обясни образователният министър Красимир Вълчев по време на днешния парламентарен контрол.

При наличие на технически проблем, който не позволява възпроизвеждането на аудио файла, правилата предвиждат диктовката да бъде прочетена от учител. За целта обаче те ще бъдат определени от регионално управление по образование.

На началните учители вече са предоставени записи, както и примерни бланки за отбелязване на отговорите, за да могат учениците да се упражняват, а на самия изпит да се чувстват уверени и спокойно, обясни още просветният министър. Материалите ще са налични в началото на втория учебен срок, за да може да стигне времето за запознаване с тях до матурата на четвъртокласните, която ще се проведе на 27 май.

Предстои да стартира и обучението на близо 1 500 начални учители за оценяване на отворените въпроси на двата изпита от националното външно оценяване.

Коментари

Още от последните новини