Атанас Зафиров: Ръгбито ще настигне и задмине футбола

Атанас Зафиров: Ръгбито ще настигне и задмине футбола - E-Burgas.com
Европейското първеснтво ще докара реални пари в бургаската икономика Атанас Зафиров След като вчера на асамблея в Париж стана ясно, че Бургас е спечелил кандидатуратаза домакин на европейското първенство по ръгби-7, дивизия „Б“, президентът на българската ръгби федерация Атанас Зафиров, който има най-голяма заслуга за това, разкри подробности около първенството и състоянието на спорта у нас.  
  • Г-н Зафиров, как се стигна до този успех вчера, реализирахте една ваша мечта?
  • Наистина от много години това е моя мечта, още отпреди 15 години, когато започнах по-активно да се занимавам с този спорт. Откакто съм президент на българската федерация втора поредна година кандидатстваме за домакинство. Само че в това състояние, в което беше и спортът и федерацията тук, беше немислимо. Затова първоначалните ни усилия бяха насочени към стабилизиране на федерацията и връщане доверието на нашите европейски партньори. Смятам, че това вече е постигнато. Разбира се, всичко това го разглеждам в контекста на една поредица от събития, включително и наградата, която получихме миналата година на форума в Лондон и обещанието на президента на европейската федерация да дойде в България на честването на 60-годишнината на ръгбито у нас. Всичко това е едно отношение на колегите от еврофедерацията като страна с традиции в този спорт и страна, която има всички качества и възможности да се превърне в един регионален ръгби център.
  • Какво ще спечели Бургас от това европейско?
  • Освен че ще спечели реклама и популярност, Бургас ще спечели и в чисто икономически аспект, защото това са 10 отбора, които ще дойдат със своите състезатели и щабове, ще организират тук подготвителните си лагери и т.н. Това са реални пари, които ще влязат в бургаската икономика. Много по-голям ще бъде акумулираният ефект от рекламата за града, тъй като ще бъде излъчвано и от големите спортни телевизии, ще има и съответната рекламна кампания. Фактът че го правим в Бургас през месец юли, когато е разгарът на туристическия сезон, ще покаже нашия град като един гостоприемен и дружелюбен център на турзима. При всички положения ще гарантира един нов туристически поток към Бургас.
  • Разчитате ли на финасова подкрепа от общината?
  • Вече сме дали нашите разчети и очаквам такава подкрепа от местната администрация. Имали сме рпедварителни разговори с кмета и голяма част от общинските съветници, защото пак казвам – всеки лев, вложен в това мероприятие, ще се върне умножен поне по 5 в реалната икономика на града. Сметката е проста.
  • Къде ще се играят мачовете и необходимо ли е да се доизграждат допълнителни съоръжения?
  • Срещите ще са на стадион „Лазур“, тепърва предстои да уточним детайлите със собствениците. Единственото нещо, което е по-различно от футболното игрище е разчертаването и вратите, всичко останало, като капацитет на терена, е идентично на футбола, включително пропусквателния режим. Действително, много ми се иска да го направим това първенство добре, за да можем да се гордеем и похвалим, за да имаме основания и самочувствие след година две да търсим и подобни и по-големи форуми.
  • Как се развива ръгбито в светоен мащаб?
  • Развива изключително динамично, това е един глобален спорт, който в най-скоро време ще настигне футбола. Аз дори ще направя една по-смела прогноза, че може и да изпревари футбола по популярност, защото на фона на тези неорекъсанти скандали около него в световен мащаб, ръгбито е един консвервативен, в добрия смисъл на думата спорт, с много специфични традиции и морални кодекси, все неща, които се спазват през годините. В ръгбито никога не се говори за корупция, нечестни схеми и правила, така че всичко това се отразява в развитието на спорта. Спечеленото домакинство от нас го разглеждам и в този контекст, имаше и други кандидати – много по-подготвени и успешни от нас, но ние го получаваме като жест и тенденции за развитеито на спорта.
  • В една група сме с Хърватия, Люксембург, Гърция и Норвегия, кои от тях сме побеждавали и къде се нареждаме сред тях?
  • Първо трябва да уточним, че това първеснтво е дивизия „Б“, това е на практика втория ешалон в йерархията на ръгбито. В дивизия „А“ са големите отбори, за които ние все още нямаме самочувствито нито да посрещнем, нито да играем с тях. Можем да домакинстваме на едно такова първенство, но идеята е да участва български отбор. Нашият отбор е на „Б“ ниво, и това е едно добро европейско ниво, защото в ръгби-15 сме много далеч от големите сили в този спорт. Ръгби-7, като нова дисциплина, тепърва ще се развива и ние имаме всички реални шансове за добро предсатвяне. Целта беше да играем с отбори, в които България може да покаже добри резултати и да заеме първото място на това първенство, което ще ни класира в елита догодина. Доколко това е изпълнимо,трудно е, но ще видим. Може би най-тежък съперник ще са ни хърватите, по принцип всички в групата сме ги побеждавали през годините в различни формати. Миналата година на европейското в Загреб се класирахме 9-ти, сега като домакини целта ни е да се класираме минимум в тройката.
  • Скандинавските държави са известни с това, че инвестират огромни средства в ръгбито, къде се намираме ние в това отношение?
  • Колкото и да ви звучи невероятно ще ви кажа, че само годишната издръжка на един техен клуб се равнява на годишната издръжка на цялата наша федерация. На фона на всичко това представянето на нашите момчета е истинско геройство. Освен това всички те са аматьори, в България няма професионално ръгби докато всички отбори, които ще дойдат, голяма част от играчите им са професионалисти. Добре е, че вече имаме състезатели, които играят в чужбина, в добри клубове, но за съжаление и там техният статут е на аматьори – работят някъде и играят. Това е първа стъпка, надявам се, към професионализиране на ръгби спорта в България. Набелязали сме една амбициозна програма за развитие до 2020 година, която наистина ще ни пзоволи да направим тези стъпки и лека полека да започнем да се съизмеряваме с големите. Но на този етап най-важно е да популяризираме спорта.
Коментари

Още от последните новини