Асен Василев: Има пари в бюджета за хуманитарна помощ за Израел

Асен Василев: Има пари в бюджета за хуманитарна помощ за Израел - E-Burgas.com

“България ясно заяви подкрепа за Израел в тази ужасна ситуация. Ресурс за оказване на хуманитарна помощ в бюджета на МВнР и в централния бюджет има. Въпросът е конкретните министерства да се свържат с Израел, да се установи от какво имат нужда и ние ще го остойностим”, това заяви финансовият министър Асен Василев.


Финансовият министър заяви, че при повишаване на цените на петрола ще се търси друга компенсираща мярка за потребителите, защото отстъпката от 25 стотинки за литър е икономически неоправдана. “Тази мярка е отстъпка, която работеше в редица европейски държави, беше спряна от ЕК във всички тези европейски държави. Единственият начин тази мярка да бъде възобновена е, ако тя важи за всички автомобили, в това число и за небългарските транзитно преминаващи, което би я направило икономически неоправдана, тъй като няма целево да се подпомогнат българските потребители. Така че по-скоро ще се търси друг вариант да се подпомогнат гражданите”, обясни Василев.

Той уточни, че с 3% бюджетен дефицит за следващата година ще влезем в Маастрихските критерии. „Движим се в разчетите, даже по-добре от месечните планове. Първо трябва да бъдат приети данъчните закони, лятото нямахме този лукс и това създаде напрежение. В момента НС е във ваканция, а е време да се гледат тези данъчни закони, така че най-вероятно ще има изместване на приемането на бюджета”, добави още финансовият министър.

Коментари