Арестуваха Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания

Арестуваха Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания  - E-Burgas.com
снимка: БГНЕС

Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани в Испания. Това научи твърдят от Нова телевизия, позовавайки се на свои източници.

Полицията издирва хотелиерите от септември. За тях има издадени и европейска заповед за арест, и червена бюлетина на Интерпол.

Съпрузите са обвинени в участие в престъпна група и укриване на данъци. В ареста е едно от децата им - Вълчо, който ще отговаря пред съда за пране на пари. 

Специализираният наказателен съд запорира имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви, обвинени за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. Запорите са наложени като мярка за обезпечаване на предвидените наказания конфискации и глоби по повдигнатите им обвинения по чл. 255 и чл.253 от Наказателния кодекс, както и за разноските по делото, припомня БГНЕС. 

Съдебни заповеди за запор са издадени за 12 банкови сметки на Ветко и Маринела Арабаджиеви в различни трезори. Точната сума на запорираните средства ще бъде уточнена след представянето на официални данни от всички банкови институции. Със съдебни заповеди са запорирани дялове на Маринела Арабаджиева в 5 търговски дружества за общо 165 000 лева, както и дялове на Ветко Арабаджиев в 2 търговски дружества за 114 000 лева. Запор е наложен и над 4 имота, собственост на Маринела Арабаджиева, намиращи се в Пловдив, София и с. Свежен.

В официалните регистри Ветко Арабаджиев не фигурира като собственик на недвижим имот, както и на моторно превозно средство. Като физическо лице Маринела Арабаджиева също не притежава автомобил.

По повод задържането на съпрузите главният прокурор Сотир Цацаров заяви, през септември, че „прокуратурата действа по реда на НПК“. Той увери, че са предприети всички необходими действия по реда за международната правна помощ за установяване на местонахождението на Арабаджиеви.

На 3 септември заместникът на Цацаров Иван Гешев пък обяви, че „Ветко и Маринела Арабаджиеви не са на почивка, а се укриват. Към момента на провеждането на действията по разследването са се намирали във Франция, сега не мога да кажа къде са. Предприети са всякакви възможни действия за издирването им. Обявени са за издирване както от Интерпол, така и с европейска заповед за арест. Така че не са на почивка, а се укриват”, заяви тогава Гешев.

В края на август 2018 г. бе извършена специализирана акция в офисите на хотел „Маринела” в София и хотел „Марица” в Пловдив, собственост на Ветко Арабаджиев. 10 души, сред които и синът му Вълчо, бяха задържани. От 10-те бяха привлечени 6 лица под наказателна отговорност. Сред тях бе и синът на Арабаджиев, който е с обвинение пране на пари. При претърсване на адреси, хотели и домове бяха намерени над 10 милиона в брой, като по-голямата част от тях в евро. 

Коментари

Още от последните новини