Арестуваха български моряк на влекач с 1400 килограма кокаин

Арестуваха български моряк на влекач с 1400 килограма кокаин - E-Burgas.com

Български моряк е арестуван на борда на влекач, на който са открити 1 400 килограма кокаин, съобщи Maritime.bg. 

Властите в Испания са арестували и останалите моряци от екипажа на влекача BREATH, седем от които са граждани на Турция, един грузинец и един украинец. Не е известно каква позиция е заемал българинът в екипажа на кораба.

Операцията е осъществена между полицията в Испания и американската DEA на около 980 nm от бреговете на Канарските острови.

Във вторник влекачът е ескортиран от военен кораб и застава в испанската военноморска база в Лас Палмас.  BREATH е плавал към Европа с дрогата на борда, според испанските власти. Полицията в Испания смята, че става дума за турска организирана престъпна група.

Движението на BREATH е било наблюдавано от няколко месеца. Влекачът е отплавал от Турция с направление Южна Америка, където са натоварени 40 пакета кокаин в открити води.

Полицията в Испания твърди, че наркотикът е бил съхраняван директно на палубата, а екипажът е имал готовност да го хвърли зад борда. Влекач BREATH (IMO 9199995) е построен през 1998 г. и плава под флага на Молдова. Съдът има дължина 37 m и широчина 10 m. Според данни на система Equasis, BREATH е собственост на базираната в Истанбул компания „GSN LOJISTIK“, сочи справка на Maritime.bg.

Цялата операция е проведена с разрешението на Република Молдова. Само в рамките на тази година Испания е задържала близо 15 000 кг кокаин на море.

Коментари

Още от последните новини