Апелативна прокуратура - Бургас атакува такса „разрешение разкопаване“ в общинските наредби

Апелативна прокуратура - Бургас атакува такса „разрешение разкопаване“ в общинските наредби - E-Burgas.com

Общо 16 протеста срещу Общински  наредби  за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги, които се отнасят до т.нар. „разрешения за разкопаване“ са внесли в компетентните съдилища прокурорите от Апелативен район – Бургас. В него попадат Общините Сливен, Котел, Твърдица, Нова Загора, Бургас, Айтос, Карнобат, Руен, Сунгурларе, Средец, Малко Търново, Царево, Приморско, Созопол, Несебър, Поморие, Ямбол, Тунджа, Болярово, Стралджа, Елхово, Тополовград и Камено.

Всички общински наредби бяха надлежно проверени за допуснати нередности от съответните компетентни прокуратури. Проверката бе инициирана по указание от Върховната Административна прокуратура.

Резултатите от проверката показват, че нерегламентирани такси се събират в 15 общини от Апелативния район. Срещу издадените общински Наредби в компетентните Административни съдилища са внесени общо 16 протеста.

Протестирани са Наредбите в общините: Бургас, Несебър, Созопол, Камено, Средец, Поморие, Айтос, Карнобат, Сунгурларе, Царево, Стралджа,  Тополовград, Сливен, Котел и Нова Загора (два протеста).

Протестираните Наредби регламентират отделно от разрешителното за строеж и разрешение за разкопаване със съответната дължима такса, което е неправомерно. Чрез внесените в  съдилищата протести се цели отмяна на текстовете в наредбите, които определят тази такса. Тя се събира с разрешителното за строеж и е незаконосъобразно да се заплаща отделно и по същество повторно.

В случай, че протестите на Прокуратурата бъдат уважени и съответните наредби бъдат изменени, то финансовата тежест за гражданите и юридическите лица ще бъде съществено намалена.

След извършените проверки  нарушения не бяха открити в общините: Руен, Малко Търново, Приморско, Ямбол, Тунджа, Елхово, Болярово и Твърдица.

 

Коментари

Още от последните новини