Апел от омбудсмана: След кончината на важен специалист бургазлии с рядко заболяване остават без лечение

Апел от омбудсмана: След кончината на важен специалист бургазлии с рядко заболяване остават без лечение - E-Burgas.com

Спешно трябва да се вземат мерки, една от възможните е временно да се командирова лекар, предлага Тодор Стамболиев

До изключително тежка ситуация са поставени дванадесет бургазлии, страдащи от рядко тежко заболяване. Дванадесетте души болни от таласемия майор до декември месец са били лекувани от един-единствен специалист хематолог - д-р Рибов, който починал в края на 2019. За това алармира в писмо до зам.-кметът по здравеопазване Йорданка Ананиева общественият посредник Тодор Стамболиев.

В момента ситуацията на заболелите е изключително неприятна – те са принудени да пътуват ежемесечно до Варна за необходимите кръвопреливания, заради липсата на специалист.

Потърпевшите са сигнализирали до Стамболиев като уточняват, че при нелечение на заболяването, лекарите откриват класическите белези - тежка анемия, жълтеница, силно увеличаване на размерите на черния дроб и далака, деформация на костите и др. При тежката форма на таласемия започването с редовни кръвопреливания става най-често до втората година от диагностицирането. Ако не се вземат мерки и лечението се прекъсне се стига до сърдечни, чернодробни, ендокринни и други усложнения, които могат да доведат до фатален изход.

„Всички си мислехме, че това ще е за кратък период от време, но вече  повече от месец лицата страдащи от болести, свързани с  лечение на кръвта не намират адекватна помощ, а при някои от тях лечението на заболяването е жизненоважно и то не бива да бъде преустановявано, или дори прекъсвано“, пише в писмото си до Ананиева общественият посредник.

Едно от неговите предложения, е срещу допълнително заплащане да бъде командирован лекар - специалист хематолог, който  макар и за няколко дни в месеца да може да оказва нужната помощ.

„Отделението все пак разполага с необходимата апаратура и е работило  съвсем доскоро. Назначаването на специалист-хематолог и възстановяване на работата на отделение „Вътрешни болести и клинична хематология“ към УМБАЛ-Бургас е жизненоважно за множество пациенти, които разчитат на провежданото там лечение“, алармира Стамболиев.

Коментари

Още от последните новини