Антоан Подмола опита да отърве ареста заради влошено здраве

Антоан Подмола опита да отърве ареста заради влошено здраве  - E-Burgas.com

Окръжен съд – Бургас намери искането за изменение на взетата мярка за неотклонение „Задържане под стража" в по-лека спрямо Антоан Подмолов за неоснователно и я потвърди. Постъпилото искане от обвиняемия се аргументира с рязко влошаване здравословното му състояние. 

Антоан Подмолов е привлечен като обвиняем за извършени на две тежки умишлени престъпления - че разпространил високорисково наркотично вещество – 3.893 грама коноп и за държане на 51 ловни патрона. 

Бургаският окръжен съд в съдебно заседание, след преценка законността на задържането, като изслуша доводите на страните и прецени събраните по делото доказателства, намери, че искането за изменение на взетата спрямо обвиняемия Антоан Подмолов мярка за неотклонение „Задържане под стража" в по-лека е неоснователно. Съдът направи извод за наличие на обосновано предположение за авторството на разследваните престъпления. Настоящият съдебен състав счете, че и към момента продължава да е налице реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, ако мярката му за неотклонение бъде изменена.

Същата се обосновава от данните по делото, свързани с механизма на извършване на деянието, сочещи на предварително обмислена и планирана престъпна дейност и характеризиращи личността на Антоан Подмолов като такава с висока степен на обществена опасност.

Основният довод в искането на защитника на обвиняемия е, че здравословното състояние на Антоан Подмолов е влошено и не позволява същият да бъде лекуван в лечебните заведения към местата за лишаване от свобода. От приобщената по делото медицинска документация се установява, че във връзка с констатираните заболяване на обвиняемия, той е бил изпратен за лечение в СБАЛЛС и ВМА в София, като поставените диагнози не изключват възможността за изтърпяване на мярка за неотклонение „Задържане под стража" в местата за лишаване от свобода. Според съда, неоснователно е и възражението на защитника на обвиняемия за неразумност на срока на задържане.

Продължителността на ареста (малко над пет месеца) не е прекомерна в контекста на чл. 5 от Европейската конвенция за правата на човека и чл. 63, ал. 4 от НПК съобразно наказуемостта на престъпленията, предмет на обвинението.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано или протестирано пред въззивна инстанция в тридневен срок.

Коментари

Още от последните новини