Ангелкова в Бургас: Естествено че се притеснявам да не влязат багери в Слънчев бряг в разгара на сезона

Ангелкова в Бургас: Естествено че се притеснявам да не влязат багери в Слънчев бряг в разгара на сезона - E-Burgas.com

Никой няма намерение да продава плажове, просто извършваме техническа процедура на кадастралните карти

Министърът на туризма Николина Ангелкова сподели, че се притеснява от развоя на сагата, която в момента водят в вицепремиера Валери Симеонов и вероятността багери да нахлуят и съборят петте култови заведения в южната част на Слънчев бряг.

„Недоумявам, защото това се случва всяка година преди началото на летния сезон. Миналата година имаше абсолютно същия панаир. И тогава имаше проверка след сигнал на Симеонов и констатациите на РДНСК, който е компетентния орган, беше че същите тези обекти отговарят на схемата съгласно издадените разрешения за поставяне и отговарят на понятието преместваем обект“, заяви Ангелкова, като вмъкна че сезонът, трябва да започне без излишно напрежение.  

Министърът подчерта, че въпросните заведения не са изникнали сега или миналото лято, а преди цели 10 години и че вече има заключение на РДНСК по случая.

Тя говори и по темата за кадастралните карти на Слънчев бряг, от където плъзнаха твърдения, че се готви продажбата на конкретен плаж. „Това е една чисто техническа процедура. От 2004 и 2005 г са кадастралните карти, които са направени за плажовете в Слънчев бряг. След това 2014 и 2015 са издадени специализираните карти вследствие на обществения интерес, свързан с дюните, имаше тогава изключително голямо желание от всички да могат да се регулират и да бъдат отбелязани в кадастралния регистър. Съгласно закона министърът на туризма е длъжен да синхронизира специализираната кадастрална карта с общата такава, така че да се изчисти обектът на концесията, т.е. плажа. Това, което ние сме направили е да сме стартирали процедурата по синхронизиране на двата типа кадастрални карти. Така че това е една чисто техническа процедура и няма нищо общо с каквато и да е продажба. Никой няма да продава плаж или нещо друго, свързано с това“, каза още Ангелкова.

Тя за пореден път призова всички страни да не всяват излишно напрежение точно преди началото на дългоочаквания летен сезон.

Коментари

Още от последните новини