Ангелкова ще спасява 2 500 туристи дошли у нас с "Томас Кук"

Ангелкова ще спасява 2 500 туристи дошли у нас с
dnes.bg

Ще бъде направена сметка, какви ще са последствията за бизнеса и какъв е точният брой засегнати туристи

Спешна среща свиква министерството на туризма след фалита на британския туроператор ”Томас Кук”. По предварителна информация в България има около 2 500 туристи, пристигнали чрез фалиралата компания, информират от Министерството на туризма.

В нея ще участват всички туроператори и хотелиери у нас, работещи с агенцията, както и британското посолство. Ще бъде направена сметка, какви ще са последствията за бизнеса и какъв е точният брой засегнати туристи.

Вчера министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че до всички хотели, настанили туристи от "Томас Кук" ще бъдат пратени гаранционни формуляри, за да бъдат покрити разходите им.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че очаква фалитът да доведе до сериозни проблеми през зимния и летния сезон тази година. По нейни думи все още предстоят разговорите и за дъщерните фирми на "Томас Кук" в Германия, Полша и други страни.

Ангелкова съобщи още, че всички задължения на фирмата към българските ѝ контрагенти ще бъдат изплатени от Британския гаранционен фонд АТОЛ. Все още обаче не е ясно колко ще загуби секторът от очакваните, но непристигнали британски туристи и кой ще поеме половината от полетите към летищата във Варна и Бургас, държани досега от фалиралата компания.

Фалитът на британския туроператор "Томас Кук" създаде транспортен хаос по света.

Повече от 600 000 туристи търсят начин да се приберат или да спасят почивките си. У нас 2 500 туристи са засегнати от фалита на най-стария британски туроператор. Повечето от тях са отседнали в "Слънчев бряг" и "Златни пясъци".

Коментари

Още от последните новини