Амфети от Грузия заляха пазара в Бургас

Амфети от Грузия заляха пазара в Бургас - E-Burgas.com

 

         амфетаминНова евтина дрога залива пазара в Бургас в последните седмици. Амфетамини за по 5 лева за грам буквално са наводнили улицата и са особено актуални сред  младото поколение. Обикновено цената на е 15 - 20 лева за грам, като самата дрога се разпрастранява чрез малки хапчета или прах. Ако е на прах, това означава, че амфетаминът е откраднат директно от складовете на заводите за производство. У нас има четири фармацевтични фирчи, които произвеждат амфетамин за медицински цели, като голяма част от продукцията се изнася.

През 80 - те години на миналия век този продукт е носел солидни приходи на България и се е изнасял в Близкия Изток под името каптагон. От началото на януари в Бургас е започнала продажба на дребно на нови хапчета, които дилърите представяли като райска дрога.Те са били много по - евтини и за кратко време са завзели пазара на дребно. Продавали са се по барове, дискотеки, дори и по училищните дворове. малко по - късно се оказва, че това са амфетамини, които са били внесени от Грузия. България има морска връзка до тази държава и няколко фериботни линии.

 Хора от местния ъндърграунд споделиха, че амфетите се товарят на грузински рибарски кораби, които след това потеглят към родното крайбрежие. Те обаче не стигат до българските териториални води. Рибарите изхвърлят товара в открито море като след това той бива прибиран от българските наркодилъри. Амфетите обикновено са здраво вакуумирани в специални материи и изолиращи чували. На тях задължително има монтирано устройство, което сигнализира на родните трафиканти за мястото, на което се намира в морето.

След като рибарския кораб потегли сигналът показва къде е товарът и след не повече от час - два той бива прибиран. Самото разплащане пък става чрез пълномощници, които се срещат веднъж на месец  на неутралнап територия в Истанбул.

Стана ясно, и че самата дрога е била произведена в частни лаборатории в планините Лихи, които опасват на ширина цялата страна. Местните производители са били експлоатирани от грузински и руски групи, което пък значително поевтинявало дрогата.

Според бургаски криминалисти обаче е възможно амфетите да имат и вредни примеси, което пък може да застраши здравето и живота на употребяващите ги. Вече е имало и няколкох случая на припаднали тинейджъри в резултат на предозиране в новите хапчета. Заради ниската им цена те са достъпни почти за всеки един ученик в града, и се употребяват вече дори и в часовете в училище. Все още не е ясно коя е наркогрупата в Бургас, която разпространява дрогата и прави търговията с грузинските бандити.

Предполага се, че това са бивши структури на Митьо Очитие, Троянеца и Стойчо Лудия, които са решили да захванат новия печеливш бизнес. Според вътрешна информация те имали намерение и да пуснат нови евтини дроги на пазара. Те също ще бъдат производни на амфетамините, но ще имат други имена. Снабдяването отново ще бъде от Грузия. Очаква се в скоро време новите евтини амфети да навлязат и във вътрешността на страната и по - специално в София ,която е най- големия пазар особено през зимата.

Коментари

Още от последните новини