Американци искат да правят ток от боклука на Бургас

Американци искат да правят ток от боклука на Бургас - E-Burgas.com

Строят микро-електроцентрала за 8.4 млн. лв.? 

Американска фирма предлага метод, с който да превръща отпадъците на Бургас в електроенергия. Това разбираме от писмо, адресирано до Общински съвет Бургас от Ангел Баръмов. 

Американците предлагат да изградят свои инсталации за термично превръщане на отпадъците в горим газ (газификация). Газът след пречистване се използва в бутален двигател, който задвижва електрогенератор. Ориентировъчната цена на една микро-електроцентрала с мощност 500 кВт ще бъде около 7 000 000 лева без ДДС (8 400 000 лева с ДДС). 

Инвестиционното предложение е за създаване на съвместно предприятие с 40 % тяхно дялово участие. Делът на местното сдружение ще е 60 %, или 5 040 000 лв. с ДДС. Времето за цялостното изграждане на електроцентралата ще бъде около една година. Така, ако тя бъде започната през март 2018 г., може да заработи още през март 2019 г.

Тя ще изгаря годишно около 10 000 тона горими отпадъци, които не подлежат на рециклиране и сега се депонират. За изгорените отпадъци вече няма да се изискват отчисления към РИОСВ. Тези отчисления ще отиват за изплащане на инвестицията на съвместното дружество за около 10 години. След това те ще са печалба за дружеството.

Предложението ще  бъде разгледано от Комисията по опазване на околната среда, земеделие и храни в Общинския съвет на Бургас.

Коментари

Още от последните новини