АМ „Хемус" ще бъде окончателно завършена 2027г.

АМ „Хемус

Надяваме се до няколко седмици Министерството на околната среда и водите да дадат картбланш да започнем строителството на тунел под Шипка. Имаме оферта, имаме писмо от страна на изпълнителя, че я потвърждава. Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

Проектът предвижда изграждането да стане в рамките на 4 години и 2 месеца, от които първите 240 години са проектиране.

Строителството в Кресненското дефиле е по-проблематично, въпреки че процедурата е в по-напреднал етап, заяви министър Караджов. „Има и надзор, има и избрани изпълнители, има и цена, която в сегашните условия едва ли може да бъде постигната при каквито и да е конкурсни процедури. Няма да скрия, че имахме тежък разговор в четвъртък с екипа на МОСВ. Вариантът, който е съгласуван, по който има законно действащ ОВОС, по някаква причина е неприемлив за еколозите. Това е диалог, който водя активно, но той не звучи никак оптимистично", призна той. Ако получи одобрение, строителството може да завърши в рамките на три години, допълни Караджов.

Увеличение на винетките няма да има, заяви регионалният министър. „По-скоро те са за намаляване. Винетките в момента плащат 2/3 от цялата сума, събрана от системата. Финансирането на нашите пътища и много дисбалансирано. Това че, всички второкласни пътища в България са били с нулев обхват, е причината те да са абсолютно помляни в момента. Вероятно от 1 юни ще бъде въведен новият обхват на тол системата от 6000 км", коментира той. Новите такси ще бъдат оповестени след срещата с превозвачите в четвъртък, допълни министър Караджов.

АМ „Хемус" ще бъде окончателно завършена 2027 г., а до 2025 г. тя ще бъде почти напълно изградена и годна за ползване, с изключение на един участък, заяви Караджов. „Хемус" е много странна птица. Така е правена от 1976 г. насам, че части от нея трудно могат да бъдат наречени „магистрала", на части от нея буквално ще трябва да се хомогенизира движението, така че да се намали скоростта, иначе тя е абсолютно опасна за движението. За тази година са предвидени конкретни и ясни мерки по отношение на безопасността", поясни той. Строителството продължава и в момента.

Коментари

Още от последните новини