92-годишният ветеран Янко покани папата в Синеморец

92-годишният ветеран Янко покани папата в Синеморец  - E-Burgas.com

92-годишният военен летец Янко Янков от Синеморец, който от 3 години редовно скача за кръста на Богоявление и държи рекорда за най-възрастен спасител на светинята, има нова мисия - да хвърли мост между православната и католическата църква с присъствието на папа Франциск в Синеморец на ритуала догодина, пише "24 часа".

В Синеморец спасяването на Богоявленския кръст се чества по стар стил на 19 януари. И тази година въпреки напредналата си възраст бай Янко скочи заедно с група младоци в леденото море. А първите му думи след ритуала бяха. че се чувства перкрасно и има намерение и догодина да спасява кръста.

Но докато до 2015 г. основната му мисия е да възстанови ритуала след 67 г. прекъсване, като оглавява Инициативен комитет в селото, от известно време бившият летец буквално е обсебен от идеята да покани главата на католическата църква в Синеморец на Богоявление.

Тази идея дошла от посланието на папа Франциск да не се издигат стени, а да се строят мостове, както и от идеята Синеморец да се популяризира като туристическа дестинация, разказа пред 24 часа бай Янко.

Като председател на Инициативния комитет той вече е изпратил писмо-покана до апостолическия нунций в България Н.В.Пр. Мнс. Анселмо Гуидо Пекорари. в което заявява, че Инициативният комитет поддържа идеята за сближаване на католическата с православната църква и един от начините е точно ритуалът "Хвърляне на кръста" на Йордановден.

"Присъствието на папа Франциск на този ритула ще означава, че той приема идеята и че първият и най-важен мост е хвърлен", казва бай Янко. Той съзнава, че идеята му за много хора звучи екзотично, дори в сферата на фантазиите, но въпреки това вярва, че е осъществима.

Освен папата, за събитието на 19 януари. 2019 г., вече са поканени президентът Румен Радев, премиерът Борисов, българският патриарх, председателят на НС и директорът на НИМ.

Коментари

Още от последните новини