„Мобилтел“ носи загуба от 400 млн. евро

„Мобилтел“ носи загуба от 400 млн. евро - E-Burgas.com
    Мтел     Цената на акциите на „Телеком Аустрия“ на виенската борса се е вдигнала с 30% през полугодието, а компанията е спечелила титлата „най-добре представящ се телекомуникационен оператор“ в Европа. Това обаче не й помогна да покрие загубата от 300 млн. евро. Основна причина за негативните резултати на австрийската компания е българското й дъщерно дружество „Мобилтел“, съобщава "Преса".То й носи загуби от 400 млн. евро годишно и на практика „изяжда“ приходите на австрийците от 100 млн. евро, получени от останалите клонове в 8 европейски страни. За разлика от България клоновете на „Телеком Аустрия“ в Беларус, Сърбия и Словения бележат добро развитие. Те обаче няма как да компенсират спада в приходите, регистриран в България, Австрия и Хърватия.

В „Мобилтел“ драстично са паднали приходите от месечните такси и трафика, отчитат от „Телеком Аустрия“.
В края на първото полугодие на т.г. българският оператор има 4,1 млн. абонати и 38,1% пазарен дял. В първите шест месеца на 2013 г. клиентите на компанията са били 4,23 милиона, а делът й - 39,8 на сто. Приходите за шестте месеца са намалели с 8,1%, или с 16,1 млн. евро.

Заради нестабилната политическа обстановка, голямата безработица и липсата на реформи в „Телеком Аустрия“ не очакват драстични промени в българското дружество. Не е ясно обаче дали така мисли мексиканският милиардер Карлос Слим, на когото ще му се наложи да надникне и в сметките на „Мобилтел“. От средата на юли т.г. той стана мажоритарен собственик на австрийския мобилен оператор, като притежава 50,8%. /БЛИЦ
Коментари

Още от последните новини