„Лукойл-Нефтохим“ е най-голямата компания в България

„Лукойл-Нефтохим“ е най-голямата компания в България - E-Burgas.com

Лукойл-Нефтохим

За поредна година най-голяма компания в България е "Лукойл Нефтохим Бургас", а второто място се заема от "Аурубис България". Това показват резултатите от традиционното класиране "Капитал 100", специално издание на седмичника "Капитал". Наградите бяха връчени на церемония снощи.

Най-динамичните компании за 2013 г. са "АББ България", следвана от "БГ Агро" и "Захарни заводи".

Най-големи компании по приход от дейността в растящите сектори са: "Софарма трейдинг" в сектор "Фармация" , "Идеал стандарт-Видима" в сектор "Машини и оборудване", "Кауфланд" в сектор "Ритейл", "Алфред С.Тьопфер Интернешънъл България" в сектор "Земеделие", "Е.Миролио" в сектор "Тексил" и "САП Лабс България" -сектор "Софтуер".

Останалите сектори са със спадащи приходи, там размествания в лидерството има в сектор "Телекомуникации", където най-голяма компания вече е "БТК" и в сектор "Строителство", където с най-много приходи за 2013 г. е дружеството "ПСТ Холдинг".

Класацията показва 3% спад в приходите на най-големите 100 компании и 6% спад в приходите на следващата стотица - класираните от 101 до 200 място.

Общите приходи на първите 100 компании са малко над 61 млрд. лв., което е 78% от брутния вътрешен продукт на страната за миналата година.

Компаниите, класирани от 101-о до 200-о място имат пет пъти по-нисък оборот от 12.3 млрд. лв.

Автор: Money.bg

Коментари

Още от последните новини