80 души от Дом за хора с умствена изостаналост в Кюстендилско под карантина

80 души от Дом за хора с умствена изостаналост в Кюстендилско под карантина - E-Burgas.com

80 души - над 50 жени и мъже и 30-те души персонал в дома за хора с умствена изостаналост  в кюстендилското с. Преколница, са под карантита. По-рано там бяха установени 4 случая на коронавирус. Това съобщи кметът на Кюстендил Петър Паунов, цитиран от БНР.

Направени са тестове на всички обитатели на социалното жилище и на персонала му. Резултатите от взетите проби трябва да са готови до края на деня.

С положителна проба са главен счетоводител, психотерапевт от дома и две от медицинските сестри от персонала. Предприети са всички мерки за неразпространение на заразата "Минава се на четиридневен режим на работа. Четири дни седят, на петия ден сутринта се сменят, влизат нови 7 човека, карантинирани. Изготвен е график, за да се спазва пълната карантина и да няма никакъв контакт с външни хора“, каза обясни кметът.

“Трябва се спазват всички правила за безопасност. Вчера са взети на обяд проби от всички потребители. 55 са потребителите на услугата, 39 са в Дома за хора с умствена изостаналост, и 16 са в преходното жилище. Към момента нито един от тях няма симптоми“, каза още Паунов.

Днес от кюстендилската болница ще бъдат изписани трима пациенти с отрицателна проба за коронавирус, обяви градоначалникът.

Коментари

Още от последните новини