7 на ден се жалят от клаузите в „Гражданска отговорност”

7 на ден се жалят от клаузите в „Гражданска отговорност” - E-Burgas.com

Над 1700 жалби и сигнали са постъпили в Комисията по финансов надзор (КФН) от началото на годината. 90 на сто от потребителите се оплакват от клаузи в автомобилните застраховки, като най-често от размера на плащаните обезщетения най-вече по задължителната „Гражданска отговорност“ и по-малко по „Каско“. Това съобщи пред журналисти членът на КФН Владимир Савов.

По-малка част са оплаквания срещу застрахователи, за които потребителите смятат, че не са уважени претенциите им по застраховките „Живот” и „Болест”. Най-малко, но нарастващи в последно време, са сигналите в инвестиционния сектор. „Те не са по-конкретни продукти, а за недобросъвестна търговия, както и сигнали от чужбина за фирми,

регистрирани в България, мамещи по цял свят коментира Савов. През изминалата година в Комисията са входирани 1300 жалби, същият е броят им и през 2015 г. Това се дължи на развитието на пазара и това, че хората потребяват все повече финансови продукти, е обяснението от страна на регулатора.

КФН трябва да отговори на всяка жалба в рамките на 30 дни, но често се случва липсата на достатъчно информация да забави отговорът. Надзорът проверява дали са спазени всички изисквания на Кодекса по застраховането и съответните наредби, общите и специалните условия по застраховките.

Източник: Агенция Монитор

Коментари

Още от последните новини