68% от българите искат неутралитет в конфликта в Украйна

68% от българите искат неутралитет в конфликта в Украйна - E-Burgas.com

68% от българите искат неутралитет в конфликта в Украйна, сочи проучване на агенция "Естат". Социологът Иво Желев споделя за "Твоят ден'' по NOVA NEWS, че се наблюдава част от гражданите, които се страхуват от глобален конфликт. "От друга страна има хора, които стискат палци на Русия. Само 7 % се обявява за открита подкрепа за Русия, а 21% за Украйна", посочи той.

По думите му подкрепящите Русия не са насилници, просто имат своята мотивация. "Промяната преди 32 години раздели хората на проспериращи на аутсайдери. Хората с нисък образователен статус правят напук и подкрепят неконструктивните гледни точки, защото не са доволни живота си. Те смятат, че предишният режим е по-благоприятен за тях. 32,9% намират информацията за необективна. Голям процент от хората се информират от клюки", обобщи Желев.

И допълни, че около 1/3 от участниците в проучването считат, че режима в Киев е фашистки, а убийствата на мирни хора в Украйна са инсинуация на украинските служби.

"13,1% казват, че използването на ядрено оръжие от Русия е оправдано, ако е застрашена нейната сигурност", подчерта социологът.

Според блогъра Радослав Бимбалов има жертва и насилник е, затова е човешко да застанеш на страната на жертвата. "Осъзнахме, че много българи лесно застават на другата страна. Когато се отдръпнеш от жертвата и вземеш неутрална позиция, се приблизават до насилника. Това се случва по техни лични подбуди или от наивност", смята той. И допълни, че по върховете на държавата има хора, адмириращи проруското поведение.

Коментари

Още от последните новини