5800 мигранти опитали да влезнат в страната незаконно

5800 мигранти опитали да влезнат в страната незаконно - E-Burgas.com

Около 5800 чужденци са се опитали да минат незаконно българските граници от началото на годината.Това стана ясно от презентация на зам.-директора на “Гранична полиция” Стоян Иванов, която той представи на конференция “Бежанската криза и развитието на миграционните процеси”. За предходната година натискът по границите е бил близо 7 пъти по-голям - 40 000 опита за преминаване на границите. Пикът на бежанския натиск е бил през 2015г., когато над 90 000 чужденци са се опитали да влезнат незаконно в пределите на страната.

В момента Държавната агенция за бежанци има капацитета да се погрижи за 5130 бежанци, като при необходимост тази бройка може да достине до 6000 души. През 2013 г. ДАБ е можела да приюти едва 1300 мигранти. От началото на годината до края на септември 3007 човека са поискали закрила от бълагрските власти, съобщи зам.-председателят на Агенцията за бежанци Даниел Инджов. Той съобщи, че 130 деца бежанци посещават детски градини и училища в страната. От данните става ясно, че лагерите за мигранти са почти празни, като едва 20% от капацитетът им е запълнен.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че намаляването на миграционния поток, не трябва да ни успокоява, защото на турската граница все още има наплив на бежанци. Относно това дали е възможно България да бъде приета в Шенген по време на Председателството на страната на съвет на ЕС Цветанов заяви, че сме покрили всички критерии и изисквания. Той обяви, че България и Румъния даже са имали по-високи показатели от някои стари държави членки на Шенгенското пространство. По думите му приемането в Шенген вече става не по критерии и експертиза, а на база на политически решения.

Коментари

Още от последните новини