56 плажа са неохраняеми по Южното Черноморие

56 плажа са неохраняеми по Южното Черноморие - E-Burgas.com

Министерството на туризма даде срок на областния управител на Бургас до края на месеца да представи схема за обезпечаването на водноспасителната дейност на морските плажове, които остават неохраняеми. В списъка за областта, изготвен от министерството на туризма, влизат 56 неохраняеми ивици, включитено и двете, обявени от този сезон като плажове за природосъобразен туризъм „Корал“ и „Иракли“.

„Ние сме започнали процедура по осигуряване на водно спасяване на част от тях. Очакваме да бъдем финансирани за тази дейност от Министерския съвет, но към настоящия момент сума все още не ни е предоставена, а тя е предпоставка, за да обявим обществената поръчка за водното спасяване“, поясни Вълчо Чолаков пред радио Бургас. 

Той уточни, че за 6-7 плажа всяка година се правят опити да се търсят спасители, но на процедурите не се явява никой. Очакването на губренатора е същото и за този сезон заради недостига на спасители и скромното финансиране, което се отпуска за дейността.

Най-много са неохраняемите плажове -22 на територията на община Царево. Сред ивиците без стопани са още Сарафово, Аркутино, Обзор-детските лагери, Поморие- север, Райския залив, Елените- изток. За плажовете за природосъборазен туризъм няма по-специални указания, уточниха от областна управа. „Ще се опитаме да поставим там повече постове, отколкото тези, които обикновено поставяме за неохраняемите плажове, тъй като предполагаме, че ще има по-голям интерес, но вероятността да бъде сложено такова водно спасяване, на всички плажове, е малка“, добави Чолаков.

В момента областна управа има три действащи договора за наем. Те са за ивиците Бургас-север, Крайморие и Обзор-юг. За 9 други ивици договорите са изтекли или са прекратени. Има и още 11 плажа, които са били с договори за концесия с регионалното министерство, но в момента са свободни. За тях се очакват указания от новия принципал Министерството на туризма до края на седмицата.

На ивиците, които останат неохраняеми, ще бъдат поставени предупредителни табели.

Коментари

Още от последните новини