52 хиляди деца под строг надзор на матурата

52 хиляди деца под строг надзор на матурата - E-Burgas.com

52 089 зрелостници се явяват на държавния зрелостен изпит по Български език и литература. В 5.10 часа в Министерството на образованието и науката беше генериран изпитният вариант за матурата. Тя е с начало 8:00 часа и ще продължи 4 астрономически часа. На 41-ви въпрос се падна вариант номер 13, но кой автор и произведение се крие зад този номер, ще стане ясно след 9.00 часа.

Повече от 11 милиона комбинации на варианти, от които се падна един, беше заложило образователното министерство.

Държавните зрелостни изпити се провеждат в 4 астрономически часа от 8.00 до 12.00 часа. Форматът е тест - въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор, и създаване на текст. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

На матурата по БЕЛ зрелостниците имат възможност да избират в какъв жанр да създадат аргументативния текст - интерпретативно съчинение или есе.

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева пожела успех на учениците и заяви, че са взети всички необходими мерки, за да бъде провеждането на изпита честно.

Зрелостният изпит ще се проведе под строг надзор, категорични са от образователното министерство. За първа година всеки ученик ще е със специално запазено и точно определено място в изпитната зала.

Засилени мерки за сигурност срещу преписвачи - камери за видеонаблюдение със звук, точно определени места за учениците и разбъркани въпроси в тестовете. Повече от 14 хиляди души ще следят за опити за измама в залите за изпитите, коридорите и тоалетните в училищата.

Обявяването на резултатите ще е до 10.06.2016 г. на официалния сайт на МОН и в регионалните инспекторати по образованието. Скалата за превръщане на резултатите в оценки ще се утвърди след проверката на всички изпитни работи в зависимост от обобщените резултати в точки на випуска.

На него националното външно оценяване по български след 7 клас се явяват 59 839 ученици. То ще започне от 10.00 часа. В 9.00 часа ще бъде изтеглен изпитният вариант за външното оценяване на седмокласниците, което е с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути. Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат.

Националното външно оценяване по БЕЛ е част от изпита за приемане в държавните и в общинските училища след завършен 7 клас. Този изпит включва два модула. Първият е задължителен и се записва като текуща оценка, а вторият е по желание. Оценката за класирането на приемните изпити е въз основа на резултатите от двете части, взети заедно.

Коментари

Още от последните новини