400 души в страната са под карантина

400 души в страната са под карантина - E-Burgas.com

400 души са под карантина в цялата страна, обяви вътрешният министър Младен Маринов в интервю по bTV.

Маринов припомни, че вече са влезли в сила промените в Наказателния кодекс, които предвиждат до 5 години затвор и солени глоби за нарушителите на тази предпазна мярка, която е основна срещу разпространението на коронавируса у нас.

До този момент домашната си карантина са нарушили петима души от София, които са установени от органите на реда и са върнати вкъщи, където ще продължат да изтърпяват ограничителната мярка, предаде "Дарик". Във Варна и Монтана също има по един такъв случай. Полицаите пък дори открили карантинирано лице от Благоевградско село в неттрезво състояние извън дома си.

Вътрешният министър увери, че ситуацията около големите вериги хранителни магазини в София и страната вече се е успокоила. „Храна има и тя ще стигне“, категоричен е министър Маринов.

Според него обявената извънредна ситуация е станала добра среда за възраждането на случаите с телефонни измами, с които МВР се пребори успешни. „Ситуацията е идеална среда за измамниците. Имаме само единични случи, по-скоро опити“, подчерта той и увери, че МВР работи усилено по пресичането им. Следи се и онлайн пространството за разпространяване на невярна информация, а по тази причина вече има задържан мъж от Пловдив. 

„Искам да предупредя всички, че в такава ситуация не трябва да се заиграват със страховете на хората“, каза още вътрешният министър.

Младен Маринов съобщи, че в спешния телефон 112 вече работят и четирима медици, към които се пренасочват обаждания, свързани с COVID-19. По негова информация за последните 24 часа те са отговорили на 1200 телефонни обаждания.

Коментари

Още от последните новини