3500 млади учители ще влязат в българските училища през новата учебна година

3500 млади учители ще влязат в българските училища през новата учебна година - E-Burgas.com

След увеличението на заплатите с 20% се очаква още 3500 млади учители да влязат в българските училища през новата учебна година. Това прогнозира председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева за Агенция "Фокус".

По думите й има подписан колективен трудов договор с фиксирано увеличение на заплатите на учителите, което ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

Такева увери, че правителството на Борисов ще изпълни обещанието си и до 2021 г. средната брутна заплата в средното образование ще скочи до 1500 лв., а това със сигурност ще доведе положителен ефект.

"От минимална заплата в размер на 720 лв, сумата ще се вдигне на 920 лв., а това съществено ще увеличи наплива на млади кадри от университетите директно в българските училища и то не само в големите градове, но и в малките населени места", посочи тя.

"Кадровото обезпечаване на системата остава приоритет в образователната система", настоя Такева.

Според председателя на Синдиката на българските учители всички в образователната система трябва да работят за повишаване статута и авторитета на професията и на образователните институции с цел по-голяма мотивация на младите хора за учене.

"Когато няма авторитет, няма обществен престиж и това се отразява и на самите ученици в училище. В образователната институция трябва да се пристъпва с уважение и страхопочитание – така, както се влиза в църквата", настоя Янка Такева.

Коментари

Още от последните новини