32 сдружения от Айтос чакат безплатно саниране

32 сдружения от Айтос чакат безплатно саниране  - E-Burgas.com

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова предложи на местните власти "временно да преустановят подписването на нови договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради и обявяването на нови обществени поръчки, считано от 22 ноември 2016 година, до осигуряването на допълнителен финансов ресурс по нея". И това се случва в момент, в който интересът на айтозлии към безвъзмездното финансиране по програмата взе осезателно да расте. Заради санираните шест жилищни сгради в Айтос, по които се работи нон стоп. Хората се "ослушваха" през м.г., но видяха, че безплатното обновяване на апартаментите им е напълно възможно, затова интересът към програмата рязко скочи през 2016-та.

Каква е ситуацията в община Айтос? 288 айтоски семейства които се оказаха най-разтропани и започнаха да действат по подготовката на сдруженията и документацията още в началото на 2015 г., сега вече се радват на обновените си жилища. По някои от шестте блока предстои още работа, но за тях финансирането е гарантирано. „Всички сгради, които са одобрени, които са в процес на реализация и за които има осигурено финансиране към днешна дата /22 ноември 2016 г./ ще бъдат завършени и хората могат да бъдат спокойни“, пише в официалният сайт на МРРБ. Така че собствениците да нямат грижа.

Други 6 регистрирани сдружения на собствениците в Айтос са минали първия етап на процедурата - подписали са договори с кмета на Община Айтос Васил Едрев. Общината от своя страна, ги е внесла в Българска банка за развитие и сега чакат ред за подписване на т.н. тристранен договор и одобрение за безвъзмездно финансиране. Така че на практика, в Община Айтос няма висящи договори, одобрени за финансиране, за които да предстоят обществени поръчки и подписването на договори с външни изпълнители за изпълнение на дейности по Програмата.

Ако обаче, забраната за подписване на нови договори с външни изпълнители за обследване и строително монтажни работи се проточи във времето, много айтозлии могат да останат разочаровани. До момента, в Община Айтос са регистрирани общо 32 сдружения на собствениците, които са заявили намерение да се включат в Програмата, повечето от тях - в съвсем начален етап на подготовка по процедурата.

За тях остава надеждата, че ще се намери финансиране по Програмата и някой ще гарантира приемственост на политиката за санирането, по начина, по който се случиха нещата през това лято. За сега, ситуацията може да бъде обобщена в едно изречение - безплатното саниране не е спряно, но пари за сега няма.

В сайта на МРРБ пише още, че министърът в оставка Лиляна Павлова е внесла предложение да бъдат осигурени още 1 млрд. лв. в бюджет-2017 за продължаване на програмата с поемането на нови договори. Така че отговорът на въпроса, дали ще има или не пари за саниране догодина, ще е ясен след приемането на новата финансова рамка на държавата. 

Коментари

Още от последните новини

Светът
32 сдружения от Айтос чакат безплатно саниране  - E-Burgas.com

TikTock

Светът
32 сдружения от Айтос чакат безплатно саниране  - E-Burgas.com

Африка