31-годишен мъж от Камено живее втори живот след инцидент с електрически трион

31-годишен мъж от Камено живее втори живот след инцидент с електрически трион - E-Burgas.com
Архив news.bg

Съдови хирурзи и ортопеди от университетска болница „Дева Мария“  помогнаха на мъж от Камено да живее втори живот, след тежък инцидент с електрически трион. 31-годишният Д.А. от Камено е доведен в университетска болница „Дева Мария“ след като прерязва ръката си с високооборотен дисков циркулярен трион. Травмата е съчетана, като ръката е прерязана до костта, разрязани са мускули, нерви и съдове, включително магистралната артерия и дълбоките вени, отговарящи за кръвоснабдяването на крайника.  Още с пристигането си в болницата, на пострадалия е оказана незабавна спешна помощ от началника на Клиниката по съдова хирургия доц. д-р Борислав Денчев, д.м. Опитният съдов хирург свиква спешен екип от съдови хирурзи и ортопеди и привежда пациента в операционна зала за животоспасяваща операция. Минути по-късно комбиниран екип в състав доц. д-р Борислав Денчев и д-р Елена Домусчиева от Клиниката по съдова хирургия, д-р Стоян Минчев и д-р Димитър Илков от Клиниката по ортопедия и травматология, както и д-р Стоян Милушев  от Отделението по анестезиология и интензивно лечение започва борбата за спасяването на живота и ръката на младия мъж.

„При извършената ревизия беше установено размачкване и разкъсване на кожа и подкожие, мускулни групи, два магистрални нервна и два магистрални съда- артерия и брахиални вени.“ разказва доц. д-р Денчев. „Първо се пристъпи към съдовата реконструкция, защото тя е най-важна- ако една ръка бъде лишена от артериално кръвоснабдяване, ние я губим при всяко положение. Наложи се извършване на автовенозна интерпозиция,което на обикновен език означава байпас на ръката“. обяснява началникът на съдовите хирурзи в университетска болница „Дева Мария“. След като кървенето е овладяно, съдовите хирурзи взимат вена от крака на пациента и я присаждат в лявата ръка, като по този начин възстановяват артериалната циркулация. Взимането на вена от крака няма да доведе до никакви проблеми за самия крак, категорични са специалистите. Те успяват да възстановят и част от вените на ръката по  хирургично-реконструктивен способ. Веднага след това ортопедите започват възстановяване на нервите, тъй като са засегнати два моторни и един сензорен нерв. Прави се пластика на важни мускули, пластика на повърхностните тъкани и накрая поставят ръката в гипсова шина.

Операцията продължава повече от четири часа, като ръката на мъжа е спасена, а прогнозите за пълно възстановяване са оптимистични. „ За пълното зарастване на нервите и възстановяване на функцията на крайника ще се проведе продължителна терапия и възстановяването ще отнеме година, година и половина. Хубавата новина е, че пациентът има този шанс, защото само преди десет години крайници, получили такива травми, рядко оцеляваха.“ коментираха специалистите.

„Инцидентът, при който е пострадал пациентът, е бил реална заплаха за живота му. При артериална травма, заради помпената функция на сърцето, смъртта настъпва за минута и половина- две, ако не бъде спряно кървенето.“ обяснява доц. д-р Денчев.

За късмет свидетелите на инцидента са реагирали адекватно и са съобразили да сложат турникет от подръчни материали, с който е било овладяно острото артериално кървене. „В този момент животът на пострадалия е бил въпрос на реакция за секунди. Дори и в двора на болницата да се случи инцидентът, не се ли окаже помощ на място и не се ли спре кървенето, изходът е фатален.“ обяснява доц. д-р Денчев. След едноседмично лечение в университетска болница „Дева Мария“, Д.А. е изписан и вече се възстановява удома.

Коментари

Още от последните новини