30 бона глоба за фалшиво прясно агнешко

30 бона глоба за фалшиво прясно агнешко - E-Burgas.com

До 30 бона глоба за фалшиво прясно агнешко грози всеки един търговец, който предлага месо с невярна информация за произход или представя мръвката за охладена и прясна, а в действителност е била замразена. Според закона това се счита за нелоялна търговска практика и санкцията е 30 хил. лв., а при повторно нарушение - до 50 хил. Това заявяват от Комисията за защита на потребителите.

От там обясняват, че преди всичко е важно потребителите да бъдат добре и правилно информирани. Ако имат някакво съмнение, трябва да изискват от търговеца по-подробна информация.

Освен така наречените печати, от които е видно кога е внесено месото, на коя дата е минало ветеринарен контрол, нужно е стоката да е обезпечена също и документи за безопасност и касова бележка за покупката, за да може при евентуални негативни последици за тях, да могат да упражнят правата на потребителя”, препоръчат от КЗП. И съветват клиентите да пазаруват от магазини, които добре познават - независимо дали е кварталната месарница или голяма верига, а при съмнения - да не пазаруват.

По отношение на цените - важно е те да бъдат ясно и коректно обявени, тъй като в навечерието на празници търсенето се повишава и е възможно някои стоки да поскъпнат. Потребителите обаче трябва да са правилно информирани за това, което ще платят, за да не се създават условия за нелоялни практики. Санкциите за административни нарушения от типа на липса на цената, включително за единица мярка на предлаганата стока, е до 3000 лв.

Коментари

Още от последните новини