3-килограмова тения извадиха лекари от черния дроб на млад мъж

3-килограмова тения извадиха лекари от черния дроб на млад мъж - E-Burgas.com

bf6b6010ca

Трикилограмова кучешка тения извадиха днес пловдивски лекари от 23-годишен мъж от Бургас. Паразитът се развивал в продължение на 7-8 години в черния дроб на младежа, съобщиха от Втора клиника по хирургия в Университетската болница "Свети Георги", пише "Труд".

Пациентът се оплаквал от тежест в дясната подребрена област. При направения преглед в болницата е установено, че във въпросния орган има киста с диаметър 20 см, пълна с 3 литра ехиконокова течност и ларви на паразита. Операцията на практика е рутинна, коментира началникът на клиниката проф. д-р Ангел Учиков. Според него плашещ е фактът, че случаите с наличие на тении зачестяват, съобщи Дарик.

През последното десетилетие годишно в болничната клиника са били оперирани едва 10-ина души с подобни оплаквания. За последните 2 месеца това е 15-ият случай. Още поне 3-4 пациенти с ехинококоза са планирани за хирургична интервенция в близките дни, каза проф. Учиков.

Ехинококозата е глистно заразно заболяване. У нас е популярно под името „кучешка тения“. Разпространява както сред животните, така и при хората. Основната биологична особеност на този малък по своите размери глист – дълъг от 3 до 9 мм, е, че паразитира в червата на месоядни животни като домашни и диви кучета, чакали, хиени, лисици, порове и др., които се означават като крайни гостоприемници на заразата. Достигнали до полова зрелост, яйцта на тениите се разнасят във външната среда чрез изпражненията на изброените животни.

Ако се установи в тъканите на органи като черен дроб, бял дроб, бъбреци, панкреас, далак, главен мозък или в който и да е друг орган, зародишът се обвива в капсула под формата на малко мехурче, което в продължение на месеци и години бавно нараства. Така се образуват ехинококовите кисти, в които са разположени, обгърнати от специфична ехинококова течност, т.нар. сколекси - глистните зародиши. Хората основно се заразяват при консумацията на сурови плодове и зеленчуци, които не са щателно измити и по своята повърхност могат да пренесат полепнали зрели яйца на тениите.

Коментари

Още от последните новини