2,8 години затвор за шофьор, причинил смърт на пешеходна пътека

2,8 години затвор за шофьор, причинил смърт на пешеходна пътека - E-Burgas.com

Състав на Апелативен съд – Бургас измени условната присъда на шофьор, прегазил възрастна жена на пешеходна пътека и му наложи наказание лишаване от свобода в размер на 2 години и 8 месеца, при първоначален „общ“ режим в затворническо общежитие от открит тип, информират от пресцентъра на съда. 

С присъда от юли 2016 г. ОС-Бургас е признал подсъдимия Иван Нончев (35 г.) за виновен в това, че на 10.08.2015 г., около 11.00 часа на бул. Захари Стоянов“ в гр. Бургас, при управление на моторно превозно средство - товарен автомобил "Ф.Т.”, собственост на „М“ ЕООД гр. Б., е нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил смъртта на Станка Димова (72 г.), настъпила на 07.09.2015 г., като деянието е извършено на пешеходна пътека. Инцидентът е станал след отклонението на магазин „Кауфланд“ в посока центъра на града на прав път, със слаб наклон, суха настилка при ясно време и добра видимост. Нончев преминал покрай предупредителен пътен знак за опасност -А23 „Участък от пътя в ремонт“, а след това и покрай поставения на разстояние 15 метра след него пътен знак В26 “Забранено е движение със скорост, по-висока от означената“ с означена върху знака скорост от 30 км/час.

Решаващият съд е осъдил Нончев на лишаване от свобода за срок от 2 години и 8 месеца, като е отложил с 4 години изтърпяването на наказанието. Мъжът е лишен от право да управлява МПС за 4 години. Постановената присъда е протестирана от прокуратурата и обжалвана от частните обвинители.

Делото пред първата инстанция е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие. Извършени са две експертизи - автотехническа и съдебно-медицинска. Според експертните заключения управляваният от подсъдимия товарен автомобил се е движил със скорост от 63 км/час, която е била двойно по- висока от допустимата за този участък от 30 км/час.

Според апелативния състав катастрофата е настъпила по изключителна вина на подсъдимия. Налице е грубо нарушение на две основни правила за движение - забранителна норма за допустима скорост и специална задължаваща норма за предоставяне на предимство на пешеходците. Мъжът е правоспособен водач, който познава правилата за движение, има достатъчно житейски опит и шофьорска практика от 11 години, той е бил длъжен и е могъл да предвиди настъпването на общественоопасните последици, е становището на магистратите. Въззивният състав счита за отегчаващо обстоятелството, че Нончев - има 4 наказателни постановления за различни нарушения на ЗДвП, които го определят като системен правонарушител. Последното нарушение- отнемане на предимство при маневра е три месеца преди тежкото пътно произшествие.

Съдът намира, че с прилагането на института на условното осъждане не може да се въздейства предупредително и възпиращо не само спрямо извършителя - Нончев, но и върху другите членове на обществото. В случая ефективното изтърпяване на наказанието лишаване от свобода се явява целесъобразно за поправянето на подсъдимия и за постигане целите на генералната и личната превенции. 

В останалата част присъдата е потвърдена.

Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред ВКС.

Коментари

Още от последните новини

Светът
2,8 години затвор за шофьор, причинил смърт на пешеходна пътека - E-Burgas.com

TikTock

Светът
2,8 години затвор за шофьор, причинил смърт на пешеходна пътека - E-Burgas.com

Африка

Светът
2,8 години затвор за шофьор, причинил смърт на пешеходна пътека - E-Burgas.com

От света