23 бургаски преподаватели преминаха обучение за ментори по общинската програма „Млади учители“

23 бургаски преподаватели преминаха обучение за ментори по общинската програма „Млади учители“ - E-Burgas.com

Първите 23 бургаски преподаватели преминаха обучение по обновената програма на Община Бургас – „Млади учители“. Целта е педагозите с повече опит да оказват подкрепа и да бъдат ментори на новоназначените учители в началото на кариерния им път.

Двудневният обучителен семинар на тема „Подкрепа на новоназначени учители“ се състоя в Конгресния център и бе осъществен от експертния екип на фондация „Заедно в час“, които работят по международния проект NEST за подкрепа и продължаващо обучение на нови учители.

Причина за надграждането на програмата „Млади учители“ е фактът, че 75 % от новоназначените учители напускат системата през първите 5 години и е резултат от целенасочените дългогодишни усилия на Община Бургас да задържи младите педагози, като им осигури необходимите условия за подкрепа, професионална квалификация и пълноценно кариерно развитие.

В обучението бяха включени съвременните методики на обучение, конкретни методи и инструменти за осъществяване на ефективна менторска подкрепа с цел повишаване педагогическата компетентност на новоназначените учители.

В рамките на месец менторите ще наблюдават уроците на по-младите си колеги, ще дават насоки при необходимост и ще анализират предизвикателствата в работата им. През пролетта ще се състои надграждащо онлайн обучение, след което до края на учебната година ще се провеждат периодични онлайн срещи за подкрепа на менторите и обсъждане на извършваните наблюдения.

Изпълнението на програма „Млади учители“ на Община Бургас ще продължи и през следващите учебни години с обучения на наставници на следващите нови учители, които постъпват в образователната система.

Коментари