21 мъртви делфини са открити в Бургаско през уикенда

21 мъртви делфини са открити в Бургаско през уикенда  - E-Burgas.com
offnews.bg

Двадесет и един мъртви делфина бяха открити през почивните дни по плажовете в Поморие, Ахелой, Созопол, Резово и Бургас. Единадесет са изхвърлени от морето в района на Солниците в Бургас, седем са открити в Ахелой и Поморие, по един на плаж „Силистар“ в Резово и на  „Алепу“ в Созопол. За всички са подадени сигнали на “зеления” телефон на инспекцията. Сред тях няма такива, за които да съществуват съмнения за умишлено посегателство. На електронната поща на РИОСВ-Бургас и на дежурния на община Поморие  в неделя  е постъпил сигнал за делфин  с изрязана гръбна част. При проверка на общината информацията не е потвърдена. Днес има сигнали и за два мъртви делфина – на плажовете в Ахелой и в района на Солниците в Бургас.

От началото на годината в РИОСВ – Бургас са постъпили 60 сигнала за мъртви делфини от общини и граждани, по които са извършени проверки от инспекцията. Подадени са и два сигнала за делфини в плитчините. Те са изведени в открито море със съдействието на общини, граждани и спасители.   Информацията за всеки случай на намерен труп се отразява в база данни, която се явява своеобразен мониторинг за случаите на изхвърлени трупове на китоподобни по Южното Черноморие.

По Южното Черноморие, което е в обхвата на РИОСВ-Бургас (на юг от община Бяла, вкл.) броят на намерените мъртви делфини през 2015 г. е 56, 2014 г.- 21, 2013 г. - 47, 2012г. – 74 а, за 2011 г. – 20.

Коментари

Още от последните новини