21-годишен българин е обвинен в тероризъм

21-годишен българин е обвинен в тероризъм - E-Burgas.com

Специализираният съд гледа мярката за неотклонение на 21-годишен младеж, обвинен в тероризъм. Той е бил арестуван преди два дни в столицата, съобщи bTV.Според разследващи младежът се е обучавал да борави с оръжие, включително с калашник.

Роден е във Виетнам, има австралийско и българско гражданство. 21 годишния Иван (Джон) Захариев имал два профила, стана ясно в спецсъда, предава 24 chasa.bg". Единият му бил като мюсюлманин, а другия - като бивш поклоник на тази религия. Той отхвърли обвиненията на прокуратурата, че се е готвил да убива и разказа, че от три месеца насам не е мюсюлманин.

В интернет спорил с мюсюлмани, че това не е правилната религия. Религиозната литература, иззета от дома му, четял от интерес. Разследващите открили, че ходил да тренира стрелба в София и из Пловдив. Държал в ръцете си калашник. Джон Захариев каза, че тези му умения не го правят опасен за обществото.

Той искал да напусне България, за да учи в колеж в Австралия и да работи за службите там, защото знаел много за исляма. Преместил се в България само за да вземе документи и след това да замине. Никога е бил ходил в Сирия. Има приятелка в Мароко, в дома му не са намерени никакви оръжия и взривове. Той помоли съда да го пусне от ареста, за да може да учи български, да се прибере при баща си и да ползва интернет. Прокуратурата е направила грешка, твърди той. 
 

Коментари

Още от последните новини