15-метрови вълни пратили бургаската "Фурия" на дъното на океана

15-метрови вълни пратили бургаската
Корабът Thor Magni, който спаси Михаил Копанов и Диан Зайков на 460 км. от бреговете на Сейнт Джон, Канада

"Няма много моряци, които да се справят с такива условия" заяви директорът на състезанието Джон Люис

Буря със скорост на вятъра от 90 до 130 км/ч и вълни с височина между 10 и 15 метра са потопили бургаската яхта "Фурия" вчераПрипомняме, че яхтата ни участва на престижната презокеанска регата Остар/Тустар и дори допоследно водеше в надпреварата. За щастие двамата ни ветроходци Михаил Копанов и Диан Зайков са невредими, след като са били спасени от кораба за доставка на нефт и газ Thor Magna. Помогнала е и бързата реакция на канадските власти, които веднага са изпратили хеликоптери и самолети на мястото. 

Освен нашите ветроходци са били спасени още трима души, чиито плавателни съдове също са били засегнати от бурята. Изоставените им яхти най-вероятно ще последват съдбата на "Фурия" и ще потънат, тъй като поемат вода. Бургаската яхта пък ще остане на дъното на океана на 460 км. от Сейнт Джон, Канада. 

"Може да кажем, че това е страхотен ден, защото петима души в крайна сметка бяха спасени от една доста тежка ситуация. Те са в безопасност и ще могат да се приберат вкъщи при семействата си и на близките си" заяви въздушният координатор на Съвместния спасителен координационен център в Халифакс Марк Сосиер пред сайта CBS news. 

"Няма много моряци, които да се справят с такива условия" заяви директорът на състезанието Джон Люис, който благодари на канадските власти за своеврменната реакция. 

 

Видео
Коментари

Още от последните новини