13 розови фламинги кацнаха в Атанасовско езеро

13 розови фламинги кацнаха в Атанасовско езеро - E-Burgas.com

За пръв път 13 розови фламинги кацнахав в Атанасовско езеро, съобщиха от БДЗП в проект „Солта на живота“. Тази екзотична за нашите ширини птица става все по-чест гост в Бургаските езера и преживява тук не само седмици, а вече няколко месеца, включително и през тежката тазгодишна зима. Орнитолозите към проект „Солта на живота“, LIFE+ , които следят ефекта от дейностите на проекта върху птиците в Атанасовско езеро са установили при последното си посещение 13 розови фламинги – численост, която до този момент не е отчитана през многогодишните наблюдения на птиците в Лагуната.

Само преди две седмици там е имало 7 птици. Сега те са се увеличили почти двойно. Едновременно с това други 5 розови фламинги са наблюдавани в ЗМ Пода, с което в момента в Бургаските езера има общо поне 18 птици. В района на Бургас вече 3 години постоянно живеят няколко розови фламинги, които използват добрите условия на влажните зони за хранене и почивка, като успешно преживяват тежките зими.

В момента розовото фламинго увеличава популацията си и разширява ареала си и през последните години започва да се среща все по-често все по на север от обичайното. Най-близо до нас видът гнезди в Турция и Гърция. До скоро наблюденията на тези красиви розови птици у нас бяха изключителна рядкост, но последните няколко години се наблюдават често, както у нас, така и в северната ни съседка Румъния.“ – споделя орнитологът Владимир Младенов от Българско дружество за защита на птиците

Ако разпространението на розовото фламинго продъжи с подобни темпове и във връзка с осезаемите ефекти на климатичните промени, е твърде вероятно видът да намери нови гнездови територии, далеч от обичайните си места за размножаване. Гнездата му са купчина пръст натрупана на диги, малки острови или направо в плитки басейни.

Атанасовско езеро предоставя добра хранителна база за стотици видове птици – подходяща е и за розовото фламинго, което се храни предимно с макробезгръбначни, има големи плитки басейни, далеч от присъствието на човека и подходящи места, където видът може да прави своите гнезда. Ето защо можем да се надяваме в близките години да наблюдаваме и първото гнездене на вида за България.

Активните консервационни дейности през последните години в резултат на проект „Солта на живота“, LIFE+ подобряват като цяло условията за гнездене, подобряват хранителната база и ограничават заплахите за  редица птици, които избират лагуната, за да отгледат своето потомство.


снимка: Ралица Георгиева, БДЗП

 

Коментари

Още от последните новини