120 ученици от цялата страна идват в Бургас за Националната олимпиада по лингвистика

120 ученици от цялата страна идват в Бургас за Националната олимпиада по лингвистика - E-Burgas.com

120 ученици от VIII до XII клас пристигат в Бургас за участие в Националния кръг на олимпиадата по лингвистика. Тази година състезанието ще се проведе на 20 и 21 април в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, а официалното откриване е днес /19.04./ в 17.30 часа в Експозиционен център „Флора“.

Състезателите са от градове в цялата страна - София, Пловдив, Варна, Шумен, Русе, Кърджали, Сливен, Перник, Разград, Добрич, Благоевград, Ловеч, Силистра, Хасково, Габрово, Ямбол и Бургас.

Олимпиадата по лингвистика представлява ученическо състезание по решаване на самодостатъчни лингвистични задачи, предполагащи запознанство с основните понятия от езикознанието и математиката само в рамките на училищната програма (български език, чужди езици, математика), разширената/допълнителната подготовка и извънкласната работа по лингвистика, както и обща култура. Темите за националния кръг на олимпиадата се изготвят от Националната комисия.

В събота, 20 април от 09:00 до 13:00 часа ще се проведе индивидуалното състезание в сградата на ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. На него участниците решават тема от три задачи. Времето за работа е 4 часа. Състезанието е анонимно. Веднага след това, в 14:30 часа състезателите ще се включат в Сити тур „Бургас и неговите забележителности“.

На следващия ден, 21 април /неделя/, от 08:30 часа ще се състои отборното състезание. За него състезателите съставят отбори от по 3 или 4 души (според указанията на журито), които работят съвместно върху една тема. Времето за работа е от 2 до 3 часа (отново според указанията на журито). Работите не са анонимни.

След края на състезанието журито проверява работите. Резултатите от двете състезания се съобщават на закриването на олимпиадата –  в 12:00 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“, където на победителите се връчват индивидуални грамоти и/или награди, като класирането на учениците е отделно за всеки клас.

На учениците, получили оценка отличен (от 5,50 до 6,00) от националния кръг на олимпиадата и завършващи средно образование през настоящата учебна година, МОН издава служебна бележка, която да послужи за приемането им във висши училища, при решение на съответното висше училище.

Коментари

Още от последните новини

Спорт
120 ученици от цялата страна идват в Бургас за Националната олимпиада по лингвистика - E-Burgas.com

Регата 24 Май